A zolderi büntetések virtuális margójára

Kép: TCR Europe sajtóiroda

Meglepő módon nem kellett jövő hétig várnunk a zolderi forduló büntetéseire. Azonban, miután megláttuk azokat, inkább vártunk volna még rájuk egy kicsit, csak lettek volna értelmesek… Így azonban úgy fest, aki a büntetéseket osztogatta, finoman szólva is egy másik adót nézett.

A rövidhír szerint a játék annyira fair volt, hogy csak négy embert kellett megbüntetni. A Clairet testvéreket, mivel ők lökdösődtek a rajtoknál, illetve Gilles Colombanit és Gustavo Mourát.

Teddy Clairet elismerte, hogy valóban ő lökte meg a második verseny rajtjánál Nagy Dánielt, mivel elmérte a féktávot. Az is tény, hogy Colombani lökte bele a korlátba szegény Jimmy Clairet-t, ezeken nincs is mit vitatkozni. A probléma a többi ítélettel (illetve azok hiányával) van.

Kezdjük az első rajtnál! Ha valaki megnézi a felvételeket 32:50-től láthatja, hogy amikor Jimmy autója belecsapódott Aurélien Comte Peugeot-jába, akkor egy ideje Jimmy már keresztben sodródott a pályán. 15 év túraautózás alapján mondhatom, hogy ez a pozíció nem éppen normális, és leginkább úgy lehet elérni, hogy hátulról meglökik az ember autóját. Abdulla Ali Al-Khelaifi és Gustavo Moura haladtak Jimmy mögött, valamelyikük követte el azt a mozdulatot, ami Comte versenyébe és Clairet helyezéseibe került. Igazából Jimmynek fogalma sincs arról, hogy mi történt, pláne arról, hogy ezért miért ő kapott 10 mp-et, de itt még nem volt vége.

A második verseny rajtjánál, 1:1:17-től valóban látható egy pillanatra, hogy Teddy benézi a féktávot és Dani issza meg ennek a levét. Ugyanebben a pillanatban (1:1:47-től) a képernyő másik csücskében jól látszik, hogy Gilles Magnus pont ugyanígy tesz Boldizs Bencével, Comte meg áll a féken, hogy közben beléjük ne szálljon…

Egy kört sem tettünk meg, Comte Peugeot-ja integrálódott a szalagkorlátba, a versenyleírásban ismertetett módon. (1:2:51-től lehet látni a folyamatot az elejétől, Al-Khelaifi visszapillantójából, majd külső kameraállásból is) Még véletlenül sem szeretném, hogy csak úgy megbüntessenek embereket, hiszen attól sem Jimmy, sem Aurélien nem fogja visszakapni a játék élményét hétfő estére, de ezen az estén Baertnek nem ez volt az első lökése, és Boldizs sem volt éppen ártatlan.

Az egész este folyamán jól látszott, hogy Magnus folyton lökdösődik valakivel, így aztán amikor Moura a kavicságyba vágódott (1:10:00) biztosra vettük, hogy büntetés lesz a vége. Az lett: Mourát kizárták. Ha valakibe hátulról beleszállnak, akkor általában a hátsó a hibás, kivéve, ha az első volt olyan „kedves”, hogy direkt blokkoljon előtte. Ezt nemigen tudom elképzelni egyetlen versenyzőről sem, szóval jelen eset előtt is értetlenül állok.

Történt még pár kisebb koccanás, de ezeket már említeni is felesleges…

Ha csinálsz valamit, csináld jól. Vagy ne csináld sehogy. Ez különösen vonatkozik a bíráskodásra. (Már csak azért, mert az ártatlan emberek – és a nézők – is szeretnék néha élvezni a játékot.)

Magyar Szilvia

Comments

comments