Jeges-heves: WTCR különítmény az Andros Trophy-n

Fotók: Bruno Bade és L’Equipe

Honlapunk általában nem foglalkozik az Andros Trophy-val, mint ahogy általában a Dakar ralival és hasonló téli „unaloműző” tevékenységekkel. Most mégis azért kerítünk sort rá, mert három WTCR versenyző is indul az idei sorozatban, ráadásul egyikük ún. „téli szériás”. Természetesen mindhárman franciák, hiszen a sorozat a franciaországi hegyekben fut (és egy forduló van Andorrában), de ettől még érdemes egy pillantást vetni rá.

Ez a jégrali-dodgem-szerűség komoly is, meg nem is, de legelsősorban arról szól, hogy jól érezzük magunkat, és csak utána arról, hogy ne csak megéljünk a jég hátán is, de ha lehet, nyerjünk. Három főszereplőnk ezúttal Aurélien Panis, Nathanael Berthon (akik már tavaly is megjárták a sorozatot) és Aurélien Comte, aki viszont még soha nem vezetett ilyen típusú autót, ilyen körülmények között.

Panis-éknál családi vetélkedés is egyben az idei év, hiszen az apa, Olivier is jelen van, ráadásul szintén Elite Pro kategóriában. Az ifjú egyébként a Plastic’Up sárga, elektromos autóját vezeti. Berthon a Comtoyou színeiben áll rajthoz, Comte-ot régi peugeot-s csapata hívta meg a sorozat első négy fordulójára, természetesen Peugeot 3008-cal.

Ez a 30. Andros Trophy (elektromos kategória 10 éve van), és ez az a sorozat, amit Yvan Muller 13-szor nyert meg, ebből 11-szer zsinórban. Idén december 8 és 2019 február 9 között 9 versenyhétvégét rendeznek (igen húzós a naptár!), Val Thorens-ben kezdtek és a párizsi Stade de France-ban lesz a végső összecsapás.

A val thorens-i fordulóból csak az első napot sikerült megtartani, mert a másodikat hóvihar miatt törölni kellett. Érdekes fordulat, hogy Aurélien Panis, akitől eddig nem láttunk túl sok meggyőző teljesítményt a túraautózásban, olyan vezetést mutatott be, hogy tátva maradt a szánk! Az első nap után vezeti az összetettet, megnyerte kategóriájában a Superdöntőt. Berthon, aki tavaly jól szerepelt itt, most nem igazán találta a ritmust, többször is kiesett, legutoljára a Superdöntőt kényszerült feladni a második körben. Comte még sosem autózott jégen, a szorgos gyakorlásnak hála a nap végére 4 másodpercet javított saját idején, de így is be kellett érnie a B-döntővel, amit viszont az élen fejezett be. Ő bánta csak igazán, hogy végre megtanulta a pályát, ám a második napot nem tudták rajta teljesíteni.

Az összetettet Elit Pro kategóriában Panis vezeti 69 ponttal, Berthon a nyolcadik 44 ponttal, Comte pedig a tizedik 40 ponttal.

A sorozat Andorrában folytatódik december 21-22-én. Az eseményről közvetítési időpontokat és további lehetőségeket annak hivatalos honlapján találhatunk.

Magyar Szilvia

Comments

comments