Három márka dobogója

Fotó: TCR Official

A TCR EU második spái versenye nem volt a Hondák nagy napja. Ellenben a pályán Hyundai győzelem született, Peugeot és Volkswagen dobogóval megspékelve.

Stefano Comini már a felvezető kör végén be akart menni a boxutcába, de aztán mégis felállt a rajtrácsra, csak azért, hogy felreállhasson a piros lámpák kialvása után. A tegnapival ellentétben ezt a rajtot Stian Paulsen remekül kapta el, ám Julien Briché továbbra sem találja a rajtolási potenciált a saját Peugeot-jában. Az első kör végén Kris Richard vezetett Josh Files, Paulsen, Maxime Potty, Jean-Karl Vernay, Mikel Azcona, Briché és Reece Barr előtt. Dusan Borkovicnak volt egy rövid találkája Danny Kroes-val, aztán meg a szalagkorláttal is, de szerencséjére tovább tudott menni.

A második körben azonban többen is elmentek a sárga Cupra mellett: Potty, Vernay és Briché is. Paulsen autójában nem volt meg az erő ahhoz, hogy vitatkozzon velük. Aztán Briché kisebb fajta ámokfutásba kezdett, a szó jó értelmében, s amíg Vernay egy elrontott féktáv miatt a bukótérben kóricált, addig a francia már Potty támadásával volt elfoglalva. Közben Azcona is elment Paulsen mellett, Briché meg a visszatérő Vernay-t és Potty-t előzte, amolyan kettőt egy csapásra mozdulattal.

És ekkor, látszólag ok nélkül, a pályára hajtott a biztonsági autó, és igen óvatos tempóban vezette a mezőnyt. Az okot csak később fedeztük fel: Tassi Attila Hondája állt a pálya szélén, látható sérülés nélkül. A traktor és a pályamunkások másfél kört pepecseltek azzal, hogy biztonságos helyre vonszolják az autót, így a 25 perces versenyben kb. 10 percig a Safety Car vezetett. Mögötte az alábbi sorrendben haladt a mezőny: Richard, Files, Briché, Vernay, Potty, Azcona, Paulsen, Barr, Nagy. Ez után már csak egy nagyon rövid sprintre volt ideje a mezőnynek.

Amint a biztonsági autó elengedte versenyzőket, Josh Files húzódott félre a láthatóan nem gyorsuló Hondájával. Nagy megelőzte Barrt, Briché Richarddal próbálkozott. Ekkor jött hátulról Vernay, tőle sem először láttunk hibát a mai napon sem: késői fékezés, és jól eltalálta oldalról a Peugeot-t. Az Audi felfüggesztése azonnal eltörött. Néhány kanyarral később pedig már Briché bóklászott egy kicsit a menekülőúton, mire összeszedte a saját autóját, mivel Richarddal is összeértek, amikor az első helyért hajtott a francia. A peugeot-s végül visszaállt a második helyre, de az esetet vizsgálat alá vonták.

Briché ezek után hiába próbálkozott, Richard megtartotta és hazahozta az első helyet. Az utolsó kanyarban még Loris Cencettinek is akadt némi afférja Jens Reno Møllerrel, ezt az esetet is vizsgálják. A befutó sorrendje Kris Richard, Julien Briché, Maxime Potty, Mikel Azcona, Stian Paulsen, Nagy Dániel, Dusan Borkovic, Reece Barr, Danny Kroes és Francisco Mora a pontszerző helyeken (melyet a versenybíróság döntése még módosíthat). 

Utóirat: Néhány órával a leintést követően a versenybírák megváltoztatták a végeredményt: nem nyilvánították szabályosnak azt, hogy Richard az utolsó előtti körben kitette a Kemmel-egyenes végén Brichét. Ezen megmozdulásért a svájci Target-pilótát egy másodperces büntetéssel sújtották, aki így visszaesett a második helyre. Ez viszont nem Richard, hanem a Peugeot és Briché első győzelmét jelenti az Európa-kupában.

 

A hivatalos végeredmények:

Első verseny

Második verseny

Magyar Szilvia

Comments

comments