Wittmann győzelem, Aston Martin átok

Fotó: DTM official

Brands Hatch GP pályáján futják a DTM versenyeit ezen a hétvégén. Az időjárás a kevésbé kedves arcát mutatja a nézőknek, helyi szófordulattal élve a „folyékony napsugár” jön lefelé a felhőkből, ám az orkán erejű szél miatt leginkább vízszintesen száll alá. Ezért aztán nedves is lesz a pálya, meg hamar szárad is.

Esett a szombati időmérőn is, ezért páran száraz gumit próbáltak, páran esőre alkalmasat. Egyik sem jött be igazán, de akinek a legkevésbé sikerült az időmérő edzés, az Pietro Fittipaldi volt, aki a gumifalba szállt, de úgy, hogy az autót majdnem kiskanállal kellett összeszedni. Volt is piros zászló, amíg kigereblyézték a roncsot a sóderből. A versenyzőnek nem esett baja.

Az időmérőt végül Marco Wittman nyerte René Rast, Loic Duval és Paul di Resta előtt.

A verseny idejére a folyékony napfény elapadt, di Resta remek rajtot fogott. Fittipaldi a boxutcából mehetett a mezőny után, de a mezőny hátsó fele csak sokára vánszorgott el a boxutca kijárata előtt, mivel előbb felkenődtek a falra és egymásra… Egészen pontosan úgy volt, hogy Daniel Jucadella passzírozta a boxutca falába csapattársát, Jake Dennist, Timo Glock autóját használva eszközül. Közben di Restát vizsgálat alá vonták. Azt nézték, hogy kiugrott-e. Dennis lerakta a törött autót a garázsban, nem sokkal rá Jucandellát kihívták egy áthajtásosra (ezzel a spanyol hallhatóan nem értett egyet a rádióban). Mínusz két Aston Martin, és még nem volt vége. Ugyanis az Aurélien Comte-ot is megszégyenítő rajtprodukciót minden létező állásból megnéztük (a verseny ezen szakasza más izgalmakat amúgy sem kínált), majd eldöntöttük, hogy nem lehet eldönteni, hogy kiugrott-e di Resta. A versenybíróság, biztos, ami biztos alapon, adott neki egy 5 mp-es időbüntetést a boxkiállásához. Ezzel volt mínusz 3 Aston Martin…

Közben Marco Wittmann állt az élre és a kötelező kerékcserék végeztével ott is maradt. Rast üldözte, de egyszer sem sikerült lőtávolba kerülnie, bár végig szoros volt kettejük között a csata. A negyedik helyért és a pontzóna végéért több szép előzést is láthattunk. Később sokan panaszkodtak a gumikopásra, és arra, hogy kímélniük kellett a papucsokat. További balesetek nem történtek, a pálya teljesen felszáradt a verseny végére, és az eredményhirdetést már a kék ég alatt tartották.

Szoros befutóban Marco Wittmann verte René Rastot, Nico Muller a harmadik helyre jött be. Mögöttük Robin Frijns, Loic Duval, Phillipp Eng, Mike Rockenfeller, Sheldon van der Linde, Jonathan Aberdein és Daniel Juncadella szerzett pontot.

A pontzónán kívüli sorrend: Jamie Green, Bruno Spengler, Timo Glock, Paul di Resta, Ferdinand Habsburg. Jake Dennis az első körben feladta a futamot, a többiek végül nem indultak el a boxutcából technikai hiba miatt. Di Resta és Habsburg nem értek célba, de versenyüket befejezettként jegyzi a rendszer.

A holnapi program: 11 órától időmérő edzés, 14:30-tól a második verseny követhető figyelemmel a DTM Youtube csatornáján.

Magyar Szilvia

Comments

comments