Viszlát DTM, helló IndyCar – Robert Wickens története

Fotó: mercedes-benz.com

Robert Wickens utolsó DTM versenyét futotta múlt vasárnap Hockenheimban, 2018-ban az IndyCar sorozatban fog szerepelni a Schmidt Peterson Motorsports versenyzőjeként.

A kanadai pilóta 2012-től hat éven át erősítette a Mercedes AMG-t. „Fantasztikus hat év volt” – mondta. „Az idei szezonig meg sem fordult a fejemben, hogy elhagyjam a Mercedest, vagy a DTM-et.”

Amikor kiderült, hogy a Mercedes- AMG 2018 végén kiszáll a DTM-ből, Wickenst egyre inkább foglalkoztatni kezdte az IndyCar gondolata, aztán egy ajánlat jókor, jó időben érkezett. „Meg szeretném köszönni a Mercedesnek az utóbbi hat évet, és minden jót kívánok nekik a jövőben. Valószínűleg ez volt életem legszebb hat éve.”

Robert életre szóló barátságokat kötött a DTM-es évei alatt, és mindig büszke tagja volt a csapatnak. „Voltak jobb és rosszabb időszakok, de azt elmondhatom, hogy soha nem kaptam ilyen és ennyi támogatást egy csapattól ezelőtt. Megtiszteltetés, hogy képviselhettem a márkát és ki tudja, lehet, hogy nem is ez volt az utolsó alkalom, hogy ezt megtehettem.”

Ám Wickens most már az új IndyCar-os feladatainak örül. „Nagyon sok tanulás vár rám, egy csomó minden újdonság lesz a számomra. Például még sosem vezettem ovál pályán” – árulta el a kanadai. „Emellett az sem titok, hogy az utóbbi hat évben nem vezettem formula autót. Gyorsan vissza kell majd rázódnom, de már várom az új kihívásokat.”

A DTM-ben teljesített 84 versenye alatt Robert Wickens 5 pole pozíciót szerzett, szintén ötször futotta meg a leggyorsabb kört, 15 pódiumos helyezést és összesen 429 pontot gyűjtött. A legsikeresebb éve 2016 volt, amikor az utolsó előtti versenyhétvégéig Budapesten versenyben volt a bajnoki címért.

„Nagyon sajnáljuk, hogy Rob elhagyja a csapatot” – mondta Ulrich Fritz, a Mercedes-AMG DTM csapatfőnöke. „Nem csak egy nagyszerű versenyzőt, hanem egy remek embert is elveszítünk a távozásával. Fontos része volt a csapatunknak az elmúlt hat évben, folyamatosan fejlődött és bekerült a DTM legnagyobb nevei közé. Annak ellenére, hogy szomorúan vesszük tudomásul a döntését, örülünk neki, hogy új kihívásokat talált az IndyCar-ban. Nagyszerű tapasztalat lesz a számára, és biztos vagyok benne, hogy a tengerentúlon is leteszi a névjegyét.”

Az IndyCar sorozata teljesen szűz terület Wickens számára. A 2017-es DTM szezon előtt tesztelhette James Hinchcliffe autóját a Sebringen, a DTM teszteken Vallelungában pedig James vezethetette Robert Mercedes-AMG C 63 DTM-jét. Június végén Wickens beugrósként részt vett egy pénteki teszten a Road Americán, mivel a Schmidt Peterson Motorsport versenyzőjének, Mihail Aleshinnek nehézségei támadtak a beutazással. „Élveztem a tesztet, és a pálya is nagyon tetszett” – árulta el Wickens korábban. „Természetesen szerettem volna egész hétvégén vezetni, de Aleshin problémái időközben megoldódtak. A kötelességemet teljesítettem, ettől függetlenül nagyon szép péntekem volt.”

A Forma-autózás nem újdonság Wickens életében, hisz karrierjét különböző formula-szériákban kezdte, F2 és GP3 bajnoki címet is szerzett, majd 2011-ben megnyerte a Word Series by Renault 3.5-ös bajnokságát is. Ezután többször tesztelt a Lotus Renault GP és a Marussia Virgin Racing Forma 1-es csapataival. Hat év után tehát Robert Wickens visszatér a gyökereihez és ismét formula autóval fog versenyezni. Az első IndyCar futamát 2018 március 11-én futja majd Szentpétervár utcáin.

Forrás: mercedes-benz.com
Fordította Schneider Erika

Comments

comments