Többszörös fejcsere

Az elmúlt héten csaknem minden jelentős szervezetnél le- illetve felmondott emberekkel lehetett találkozni. Ezen esetek közül a három legfontosabbról írunk most: Lemondott január 15.-i közgyűlésükön Gyulai Zsolt, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, és vele együtt csaknem a teljes elnökség. WTCC-s körökben igen meglepő, hogy az eddig az olasz gyökerű sorozatot kiválóan irányító Marcello Lotti is távozik a széria éléről, bizonyos találgatások szerint a promóter kívánságára. Aki a F-1-es változásokra van kihegyezve, annak sem kell csalódnia: Berie Ecclestone is elhagyja eddigi szerepkörét, és a McLaren irányításába egészen beletanult Martin Whitmash visszaadja a stafétabotot elődjének, Ron Dennisnek.

Nézzük, hol mi is történt valójában! Az MNASZ nevezett ülésén, annak ellenére, hogy három igencsak sikeres évet zárhatott a magyar autósport és Hungaroring, és a szövetség anyagi helyzetét is rendezték, a teljes elnökség lemondott, Móczár Péter, általános alelnök kivételével. A hírekből a döntés pontos indoklását ugyan nem tudjuk meg, de minden forrás idézi Gyulai következő mondatát: “Egy biztos, ha ez a lépés kell ahhoz, hogy a magyar autósport további eredményes éveket tudjon maga mögött, mi nem szeretnénk a változásoknak ellenállni”

Az elnökség február elsejéig tölti be hivatalát, a rendkívüli közgyűlést február 21.-ére hívták össze.

Marcello Lottit, a WTCC első emberét a promóter favoritja, a francia Francois Riberio, vagy a régről ismerős Eric Neve válthatja az elnöki székben. A történet azért sokkoló, mert Lotti rendkívül sokat tett mind a sorozat megalapításáért, mind pedig annak életben tartásáért. Mivel a promóter francia, érthető, hogy ők franciát kívánnak a megüresedett helyre ültetni, ugyanakkor Eric Neve neve azért merült fel, mert nyilvánvalóan régi, tapasztalt motoros a WTCC-ben, a vezetői kvalitásaihoz pedig kétség sem férhet azok után, amit a Chevrolet csapattal vittek véghez a sorozatban.

A döntés oka itt sem egészen tisztázott, a promóter által üzemeltetett hivatalos honlapon nem is szerepel a hír, mindazonáltal több forrás szerint Lotti a sorozat vezetése körüli, folyamatos nézeteltérésekre hivatkozva hagyta el a vezetői széket.

Hogy a kép (és a fejetlenség) teljes legyen, Bernie Ecclestone is lemondott a CVC (A F-1 gazdasági jogait birtokló befektető társaság) éléről, de ő legalább konkrétan indokolta a döntését: legújabb bírósági ügye miatt került sor erre. A 83 éves üzletembert vesztegetéssel vádolják. Mr. E. a vádakat tagadja, utódjáról még nem született döntés.

Comments

comments