Szeretettel Japánból (WTCC, nyitóverseny)

dobogó1
Első és harmadik hely a Hondának, második Bennaninak

Amolyan esőlábalógós, szürke nap volt a Paul Ricardon. Nézők alig-alig lézengtek a pályán, a tavalyi óriástömeghez képest pedig egyenesen kihaltnak tekinthető a rendezvény. Csak a marokkói és a magyar szurkolók rendíthetetlenek. Semmi nem tántorítja el őket attól, hogy láthassák kedvenceik sikerét a helyszínen. Így esett hát, hogy az első verseny végén majdnem maradéktalanul boldog magyarok, és végtelenül boldog marokkóiak lepték el a boxutcát, hogy láthassák az eredményhirdetést.

A franciáknak nem is nagyon volt miért kijönnük, Yvan Muller már az első kör végén a boxutcában kötött ki. Végigment ugyan a versenyen, de az utolsó helyen.

Sajnos a Zengő Motorsport végül nem tudta pályára küldeni Ficza Ferenc autóját sem, így az amúgy is kurta mezőny még kurtábban rajtolt el.

Ha volt kiváló ötlete Francois Riberiónak az elmúlt két évben, akkor az a versenyek felcserélése volt, így ugyanis az első versenyen rajtolnak fordított rajtrácsról a pilóták. Talán egy kicsit többet is tesznek bele, többet is mernek, és ebből aztán a tavalyi dögunalomhoz képest fergetegesen jó verseny kerekedett!

Bár Rob Huff pole-ja elúszott Thed Björk büntetése miatt, így is az első helyen fordult az első kanyarban. Kis lökdösődés is volt az, Valente csak harmadikként fordult, Bennani is megelőzte. Yvan Muller visszaesett az utolsó helyre és a kör végén bement a boxutcába, majd az utolsó előtti helyen fejezte be a versenyt.

Michelisz Norbert az ötödik volt eleinte, majd harcba szállt a negyedik helyért. Fredrik Ekblom kipördült és eltörött a hátsó felfüggesztése, ezzel ő volt az első kiesőnk. Monteiro, Catsburg, López és Coronel körökön keresztül csatáztak egymással, mögöttük Tarquini, Björk és Demoustier próbálta eldönteni az utolsó pontszerző helyek sorsát.

Féltávnál Huff vezetett, Bennaninak a 80 kg pluszsúllyal esélye sem volt utolérni. Michelisz támadta Valente-t a harmadik helyért, a Monteiro-López-Coronel-Catsburg csata jelenleg ebben a sorrendben állt, Tarquini a boxban helyezte nyugalomra Ladáját, ezáltal Demoustier-nek és Björknek nem kellett tovább szenvednie vele. Chilton, Filippi, Münnich és Muller zárta a sort.

A hollandok továbbra is egymás idegeire mentek, csakúgy, mint az őket követő négyes. A Michelisz-Valente csata a 13. körben dőlt el, Norbi végleg elment a franciának. Hugo kapott is egy fekete-fehér zászlót, mely arra figyelmeztette, hogy maradjon a pályán, amit kissé jobban használt ki a csata hevében, mint kellett volna.

López nyomta Valente-t ezek után, míg az egymással nem bíró holland páros nyakára megérkezett Björk. Nézegette őket egy darabig, aztán úgy gondolta, hogy ő ott bizony elmegy, amolyan kettőt egy csapásra stílusban! Briliáns előzés volt, látszott, hogy bőven van túraautós tapasztalat (és persze spiritusz) a fedélzeten!

Végül López nem tudta elkapni Valente-t, így a kockás zászlót Huff látta meg először, mögötte Bennani, Michelisz, Monteiro, Valente, López, Björk, Catsburg, Coronel, Demoustier, Chilton, Filippi, Muller és Münnich fejezete be a versenyt.

A következő futam, a főverseny 17:15-kor kezdődik, az már Citroënekkel az első sorban.

S ami azt illeti, bár ez itt a franciák pályája, és 80 kg plusz súly ide-vagy oda (Bennani bejött vele a második helyen), mégiscsak egy nagy adag boldogság lengte körül a dobogót…

Szeretettel Japánból, az idénynyitóra…

Szöveg és fotó: Magyar Szilvia

Comments

comments