Shanghai: időmérő edzés

micheliszA WTCC mezőnye az elmúlt két hónapban alaposan kipihente magát, mert most még két hetet sem kaptak a versenyzők a két kínai futam között. Az előző volt a sonomai verseny helyettesítője, a mostani a tervezett, shanghai-i futam. A versenyzők közben jól érezték magukat, piacra mentek, főztek, kínai hangszereken gyakoroltak, vagy éppen gokartoztak Ma Quing Hua családi gokart pályáján. Aztán eljött a péntek és a szombat.

Visszatértünk a normális kerékvágásba: van teszt és edzés pénteken és szombaton, időmérő edzés szombaton, verseny vasárnap.

A teszten és a szabadedzéseken villogott a Citroën helyi hőse, Ma, de a csapattársai sem maradtak le nagyon. Érezni lehetett, hogy az egy héttel ez előtti verseny pusztán kis ízelítő volt abból, milyen lenne, ha nem a Citroën uralná a mezőnyt. Most viszont nem csak a program, de az erőviszonyok is visszatértek a normál kerékvágásba. A szabályok szerint változtattak az autók súlyán is: a Chevrolet-ék eredeti súlyukhoz képest most 40 kilóval lettek nehezebbek, a Hondák plusz 20 kilóval futnak.

Az időmérő edzésen váratlan események nem törték meg a Citroën egyeduralmát, mind a négy autójuk a Q3-ba jutott. Ami magyar szempontból jó hír, hogy az ötödik autó a szétlövésben Michelisz Norbert Hondája volt.

Norbi futott elsőnek, lévén ötödikként került be, őt követte Sebastien Loeb, aki az utolsó kanyarban hibázott: érintőre vette a gumibálát. Így Michelisz Loeb elé került. Az első három a José María Lopez, Ma Quing Hua és Yvan Muller sorrendbe variálódott.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a Citroën immár matematikailag világbajnok, ráadásul debütáló évükben. Amennyiben holnap José María Lopez hozza a formáját és Yvan Muller előtt végez, az egyéni összesítésben is előáll ez a szituáció: Lopez debütáló évében, két hétvégével az idény vége előtt már világbajnok lehet.

A távol-keleti versenyek szokásához híven holnap a két futamot rögtön egymás után rendezik. Az élő közvetítés az Eurosporton lesz látható 8:30-tól magyar idő szerint.

Q1 végeredménye

Q2 végeredménye

Q3 végeredménye

Szöveg: Magyar Szilvia

Fotó: fiawtcc.com

Comments

comments