Savanyúbb már nem lehet!

dusan2A hétvégi TCR forduló Fan Award-ját Dusan Borkovic nyerte. A szerb versenyző briliáns – kettőt egy csapásra – előzésével hívta fel magára a figyelmet, és vívta ki a rajongók elismerését. Megelőzött versenyzőtársai azonban már sokkal kevésbé elismerő stílusban beszéltek a mozdulatról, ami aztán rekord számú szavazatot hozott Dusannak…

Ám a háttérben azért dúlnak az indulatok, na meg Borkovic-nak sincs mindig szerencséje.

Most azonban duplán is az volt, mert amellett, hogy a manőver tényleg minden dicséretet megérdemel, a szavazáson éppen az a megelőzött volt az ellenfele, aki imígyen nyilatkozott az akcióról: “Őrültség volt.” Természetesen Jean-Karl Vernay-t egy másik előzésért jelölték, amit ő hajtott végre Szergej Afanaszjev kárára, miután hibázott a sikánban, és az orosz elment mellette.

Dusan Borkovic-nak népes rajongótábora van, és nem csak Szerbiában. Vernay rajongótáborának méreteiről nincsenek információim. Mindazonáltal a francia bizony nem tesz sokat azért, hogy újabb emberekkel kedveltesse meg magát. Jó két hete Imolában az a beszólása, hogy Alain Menu szándékosan blokkolt előtte, hogy elrontsa az időmérős körét is nem egy embernél verte ki a biztosítékot. (már csak azért is butaság volt ilyet feltételezni, mert nyilván senki nem akarja, hogy beleszálljanak hátulról, másrészt meg: hát Alainnek mi oka lett volna szándékosan blokkolni bárkit is?) Bizony Menunek is nagy rajongótábora van, és sem ők, sem a “professzor” maga nem volt lenyűgözve attól, hogy az ifjú Jean mindenféle butaságot vág a kamerába. Milyen dolog ez?

De aztán a meggondolatlanságok kamerába / diktafonba vágása folytatódott a Salzburgringen, amikor azt találta mondani a Touring Car Times-nak, hogy amit Dusan ellenük (ti. Gracsev volt a másik szenvedő fél az előzésben) elkövetett (már ti. az az előzés): “ha megnézed a felvételeket teljesen őrültség volt! Amikor a következő körben a sóderban láttam az autóját egyáltalán nem voltam meglepve!”

Kétségtelen, hogy Jean-Karl Vernay tökéletesen tudja, hogyan kell jól gumit választani, és azt is tudja hogyan kell jól választott gumival és közepes autóval versenyt nyerni. De emellett abban is kiváló, hogyan kell rajongókat és versenyzőtársakat magára haragítani.

Elhisszük, hogy sokkoló volt az az előzés, Jean. Nekünk is tátva maradt a szánk! Azt is elhisszük, hogy savanyú a szőlő.

De azt hiszem, az, hogy Dusan rekord mennyiségű szavazattal, abból is 93% fölött teljesítve végzett Vernay előtt már nem is tehette volna savanyúbbá mindezt.

Valóban, Borkovic is sokat hibázik az utóbbi időben, a technika sincs mellette, meg a szerencse sem. Ugyanakkor nem kell ahhoz extra tehetségesnek, szuper-szerencsésnek, vagy megmondóembernek, esetleg két méter hét centinek lenni, hogy ilyen szurkolótáborod legyen. Elég, ha mindenkinél nagyobb szíved van! 

Magyar Szilvia

Comments

comments