René Rast: újonc és bajnok egy személyben

René Rast és a 15 kilós kupa, Fotó: DTM hivatalos

Marco Wittmann nyerte a 152 ezer rajongó előtt megrendezett vasárnapi hockenheimi versenyt, ám a bajnoki címet az újonc René Rast szerezte meg.

Az utolsó körig nyitott volt a kérdés, kié lesz a végső győzelem, és amíg a vetélytársakat le nem intették, Rast nem lehetett biztos a végeredményben. Az Audi 30 éves versenyzője a második helyen futott be, s már a levezető körben volt, amikor jött a megváltó rádióüzenet Arno Zensen csapatfőnöktől: sikerült, bajnok vagy! Könnyeit szabadjára engedve, öklével többször a levegőbe boxolva ünnepelt. „Nem találom a szavakat” – mondta Rast. „Egyelőre nem fogtam fel. Hihetetlen érzelmes pillanat ez és életem legjobb napja.” A futamgyőzelmet a leköszönő bajnok, Marco Wittmann húzta be. Ez volt a BMW-pilóta első idei első helye, összesen a kilencedik. „Minden versenyző azt kívánná magának, hogy győzelemmel fejezze be az utolsó futamot” – mondta Wittmann. A dobogó harmadik fokára Mike Rockenfeller állhatott fel, aki az utolsó pillanatig esélyes volt a bajnoki címre. Gary Paffett a negyedik helyen ért célba a Mercedes-AMG C 63 DTM-jével.

Nehéz és küzdelmes útja volt Rastnak a győzelemig. Kicsit beragadt a rajtnál és mindjárt három helyet is veszített az első körben, visszaesve az ötödik helyre, s csak miután megelőzte Robert Wickenst, jutott némi levegőhöz. Ekkor a bajnoki ellenfelei, Mattias Ekström és Jamie Green még nem voltak pontszerző helyen. És bár a verseny végére feljöttek az ötödik, illetve a nyolcadik pozícióig, Rastnak elég volt második helyen célba érnie ahhoz, hogy ő legyen a 2017-es év bajnoka. Mike Rockenfeller is megtett mindent, hogy nyeregben maradjon, de ahhoz nyernie kellett volna, hogy végül őt koronázzák meg. A második helyezésért járó 18 ponttal Rast végül 179-nél állt meg, Ekström összesen 176 pontot gyűjtve, mindössze 3 ponttal bukta el a bajnoki címet. Jamie Green a maga 173 egységével harmadik lett összetettben, Mike Rockenfeller pedig a negyedik, 167 ponttal a neve mellett.

Nem csak sportszempontból volt jelentős a szezonzáró hétvége, a rajongók kitűnő szórakoztatásáért is megtettek mindent a szervezők. A japán Super GT vendégművészei, Heikki Kovalainen (Lexus LC 500) és Ronnie Quintarelli (Nissan GT-R) bemutatója szombaton és vasárnap maradandó élményt nyújtott a nézőknek és a sportvezetőknek egyaránt. „Kézzelfoghatóvá vált a két sorozat közti együttműködés. Lenyűgözőek ezek az autók, a 4 hengeres motorok hangja is fantasztikus. Kezdetben szkeptikus voltam, de most már tudjuk, hogy a jövő DTM autóinak remek verseny-hangja lesz” – nyilatkozott Gerhard Berger.

Szombaton fellépett a Németországban már több, mint 25 éve működő és nemzetközileg is sikeres rapcsapat, a Die Fantastischen Vier. Nézőként tiszteletét tette a négyszeres Forma 1-es világbajnok Sebastian Vettel, illetve a Sauber jelenlegi versenyzője, Pascal Wehrlein, aki maga is DTM bajnok volt 2015-ben. Díjat adott át a volt Forma 1-es pilóta Emanuele Pirro, és Alex Zanardi is. Mr Lemans, azaz Tom Kristensen az Audinál vendégeskedett, csak úgy, mint Marcel Fässler, de találkozhattunk egykori DTM versenyzőkkel is: Daniel Juncadella, Maximilian Götz, Martin Tomczyk, Timo Scheider, Antonio Felix da Costa és Daniel Abt is a helyszínen izgulta végig a futamokat.


Az utolsó, 18. verseny végeredménye

1 Marco Wittmann

2 René Rast

3 Mike Rockenfeller

4 Gary Paffett

5 Jamie Green

6 Maxime Martin

7 Augusto Farfus

8 Mattias Ekström

9 Edoardo Mortara

10 Lucas Auer

11 Nico Müller

12 Timo Glock

13 Maro Engel

14 Bruno Spengler

15 Loic Duval

16 Paul Di Resta

17 Robert Wickens

– Tom Blomqvist


A 2017-es bajnokság végeredménye

1 René Rast 179

2 Mattias Ekström 176

3 Jamie Green 173

4 Mike Rockenfeller 167

5 Marco Wittmann 160

6 Lucas Auer 136

7 Timo Glock 133

8 Maxime Martin 132

9 Robert Wickens 119

10 Gary Paffett 102

11 Paul Di Resta 99

12 Nico Müller 81

13 Bruno Spengler 75

14 Edoardo Mortara 61

15 Maro Engel 51

16 Augusto Farfus 35

17 Tom Blomqvist 25

18 Loic Duval 22

A Motorzaj csapata szívből gratulál René Rastnak! 🙂

DTM hivatalos sajtóközlemény alapján írta

Schneider Erika

Comments

comments