Régi BMW-sek új élete – Zanardi és Priaulx

AZKét régi WTCC-s versenyzőről kaptunk híreket, már ami karrierjük folytatását illeti. Egyéni megítéléstől függ, hogy jó, avagy rossz híreket. Az érintettek: Andy Priaulx és Alex Zanardi.

Andy Priaulx 11 évet húzott le eddig a BMW megingathatatlan szolgálatában: egyszeres túraautó Európa-bajnok, háromszoros WTCC bajnok. Amikor a BMW kivonta gyári csapatait a WTCC-ből, Priaulx Augusto Farfusszal együtt követte azt az utat, ami lehetővé tette, hogy a bajor gyárnál maradhasson: a DTM-be vándorolt.

Most, 3 mérsékelten sikeres év után úgy döntött, enged a hívásnak, és a tengerentúlon lesz a BMW gyári versenyzője a Tudor United SportsCar Championship szériában. Ez két dolgot jelent: hiába jön a DTM a Hungaroringre, őt nem fogjuk látni, és – bár Európa elveszített egy kiváló versenyzőt – Prialux indulhat többek között a Daytonai 24 órás versenyen is.

Alex Zanardi visszatér! No nem a WTCC-be, annyira nem vagyunk szerencsések. A csaknem mindenki által kedvelt, nagyra becsült versenyző megfordult a F-1-ben, majd két bajnoki címet nyert a CART-ban. 2001-ben bekövetkezett versenybalesete óta műlábakkal él, és speciálisan átalakított autóval versenyzett a WTCC-ben, a BMW gyári pilótájaként. Amikor a BMW leépítette a WTCC-s programot, Zanardi új sport után nézett, nevezetesen a kézzel hajtós kerékpár ihlette meg. Olyannyira, hogy a londoni paralimpián két egyéni számában aranyat, az olasz csapat váltóban pedig ezüstöt nyert.

Az olimpia után gyakran emlegette, hogy bizonytalan a versenyzési jövőjét illetően. Tesztlehetőséget kapott a DTM-ben a BMW-től, és még egy évig foglalkozott a kerékpározással, ám két napja megerősítették a hírt: Zana visszatér a volán mögé. A szerencsés sorozat a Blancpain Sprint Series, melyben rövidebb GT versenyeket futnak, és ahol Sebastien Loeb is versenyzett tavaly. A bajnokság irányítója, Stephane Ratel így nyilatkozott erről: “Szükségünk van egy olyan hősre, aki a versenyzés felett áll, mint Sebastien, és Alex a tökéletes választás a helyére. Csodálatos személyisége van, aki csakis segíthet nekünk a nézettség növelésében és a promóciókban.”

Zanardi a régi csapatával, a ROAL Motorsporttal tér vissza a versenypályákra, és nem is kérdéses, hogy egy BMW volánja mögött.

Comments

comments