Nincsen Világvége!

Fotó: Schneider Erika

A vasárnapi második futam rajtja rögtön azzal kezdődött, hogy Bennani az első kanyarban a bukótérbe pördült, Esteban Guerrierit pedig fals rajtért kiintették egy áthajtásos büntetésre. Ezzel két esélyesnek búcsút is mondhattunk…

Tarquini fordult az élen, Michelisz, Guerrieri és Muller követték, de ebből a csatából természetesen kiszállt az argentin a büntetése miatt. A második körben Aurelien Panis miatt volt sárga zászló érvényben a hármas kanyarban, majd a biztonsági autót is be kellett küldeni, amíg eltávolították az Audiját. Filippi már ekkor a boxban állt. A biztonsági autó mögött a Tarquini, Michelisz, Guerrieri, Muller, Ehrlacher, Lessennes, Nagy Dániel, Thompson, Huff és Vernay sorrendben haladt a mezőny első fele. Közben nézhettünk visszajátszásokat is, melyekből kiderült, hogy nem elég, hogy a Peugeot-k lassúak és még mindig keresik a megfelelő beállításokat hozzájuk, Berthon és Comte még némi alkatrész és festékcserét is végrehajtottak.

A Safety Car az ötödik körben elengedte a mezőnyt, azonban futó zápor érkezett a pálya fölé, és talán kissé elhamarkodott döntés volt, de a versenyt azonnal leintették piros zászlóval. Később Tarquini azt mondta: “Lehet, hogy talán kissé túl óvatosnak tűnt a döntés, de nem tudhattuk milyen lesz az eső, ezért biztonságosabb volt leinteni a versenyt.”

Az eső hamar elvonult, és a mezőny az alábbi sorrendben folytathatta a versenyt: Tarquini, Michelisz, Muller, Ehrlacher, Lessennes, Nagy Dániel, Thompson, Huff, Björk, Vernay, Oriola, Shedden, Comte, Morbidelli, Homola, Berthon, Tassi, Bennani, Dupont, Vervisch, Guerrieri. A többiek már nem voltak versenyben.

A 11. körtől kezdődően egy Huff-Björk csata bontakozott ki. Mindkettejük szerint kemény és nehéz volt. Huff később bevallotta, hogy igencsak fárasztotta a védekezés, és csak azért nem tudta megelőzni Björk, mert a pályán nehéz előzni. Thed szintén ezen a véleményen volt, és próbálkozott ugyan, tudván, hogy az ő autója gyorsabb, de Rob volt elöl, és maradt is.

Bár sokan arra számítottak, hogy Gabriele Tarquini talán elengedi Michelisz Norbit, nem így történt. Ezt néhány kolléga úgy értelmezte, hogy Norbi egyértelműen második számú versenyző a csapatnál, ám Michelisz rávilágított: “Nem lett volna erkölcsileg szép dolog megtámadni valakit, amikor már a rajt előtt megbeszéltünk, hogy ebben a szituációban mi fog történni.” (Nevezetesen azt döntötték el, hogy az nyerhet, akié az első kanyar.) Norbi még hozzátette: “Bár nem nyertem hazai versenyen, egy dobogó és egy ötödik hely nem tragédia. Nincs itt a világ vége!”

Valóban: a világ vége néhány perc múlva érkezett el, amikor a leszakadó jégesőbe fulladt az eredményhirdetés. A kitartóbbak azért megvárták, hogy ismételten ki lehessen fütyülni az újra a harmadik helyen végző Yvan Mullert, mert a jég amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment, és Tarquini, Michelisz meg Muller felállhattak a dobogóra. Hiába az ölelés Norbitól, Yvan megint megkapta ugyanazt, amit úgy jó egy órával ez előtt… Mondom, hogy vannak megunhatatlan dolgok. A dobogósok mögött a pontszerző helyeken Ehrlacher, Lessennes, Nagy Dániel, Thompson, Huff, Björk és Vernay végeztek.

Magyar Szilvia

Comments

comments