Misanói meglepetések

Fotó: DTM Official

Misanóban futja hétvégi versenyeit a DTM sorozat, nem akármilyen körülmények között. Először is ez az első „éjszakai” (inkább késő esti) futam a DTM történetében, másodszor pedig a hétvégi sztárvendég Alessandro Zanardi. De, ahogy az első szabadedzést elnéztük, akadt más is.

A pálya fordított, azaz a versenyzők az óramutató járásával ellentétesen köröznek. Az esti futam nagy ötlet, és nyilvánvalóan látványos, ráadásul a hőség sem akkora, de nem biztos, hogy a szervezők részéről nagy ötlet volt meghúzni egy új, Németországon kívüli pályára, Misanóra. Talán éppen ezért húztak 19-re még egy lapot: Alex Zanardit, remélve, hogy a hazai hős vonzza majd a hazai közönséget. Zanardi hosszas felkészülésen van túl, hiszen az eddigi versenyzőprotéziseit (melyek 2001-ben elveszített lábait helyettesítették) lecserélte: semmire. Életében először vezet úgy versenyautót, hogy a féket, a gázt, a kormányt és a váltót is kézzel kezeli (és ne feledjük, hogy kézből is csak kettő van neki!), míg kuplungja egyáltalán nincs is – a kuplungot már nem lett volna mivel használnia.

A pálya maga és a közvetítés is további meglepetéseket tartogatott, ugyanis például részemről meg kell hagyni, hogy láttam már éjszakai versenyt, melynek során az autók felismerhetőek voltak – itt ember legyen a talpán, aki kicsit távolabbi kameraállásból megmondja, hogy az ott ki. Vagy a fényviszonyok nem megfelelőek egy közvetítéshez, vagy a kamerák nem éjszakai versenyhez lettek tervezve / kalibrálva. Esetleg mindkettő. Ráadásul az edzés végén a pálya egy szakaszán a világítás is elment, így a versenyzők az utolsó két kört már a fényszóróikra hagyatkozva fejezték be.

A gyakorlás legjobb idejét Jamie Green autózta 1:29:407-tel, őt követte Robin Frijns és René Rast. Új vendéget nem dugtak az ágy alá, ez tény, mert az elmúlt két hétben még a csapból is Zanardi folyt a BMW és a DTM szociál médiáján. De a „mosogatás” ezúttal mégis csak Alexre maradt, aki az utolsó helyen zárta az első gyakorlást, majd’ másfél másodperccel lemaradva márkatársa és egykori WTCC-s kollégája, Augusto Farfus mögött. Egyelőre még sem a rendszert nem szokta meg teljes egészében, amit vezetnie kell, sem a pályát nem ismeri sokkal jobban, mint versenyzőtársai.

A program szombaton és vasárnap az alábbiak szerint alakul:

Szombat:

17:15 – második szabadedzés

20:00 – időmérő edzés

22:30 – verseny

vasárnap

16:40 – harmadik szabadedzés

20:00 – időmérő edzés

22:30 – verseny

A DTM Youtube csatornája mindegyik edzésről és versenyről élő közvetítést ad, angol és német nyelven.

Alex Zanardi vendégszereplését még a Hungaroringen jelentették be. (Fotó: Magyar Szilvia)

Magyar Szilvia

Comments

comments