Minden idők legjobb DTM versenye

DTM hivatalos

Hiába volt ez a 2018-as szezon csak második futama, meg merem kockáztatni, hogy ez volt az év versenye! Kemény, férfias, de a végletekig fair küzdelemnek lehettünk szemtanúi, és, ha esetleg nem láttad, mindenképp nézd vissza, mondjuk ITT.

Biztos vagyok benne, hogy erre a hétvégére még sokáig emlékezni fogunk. Már a kezdés sem volt problémamentes, hisz Jamie Green műszaki gondok miatt nem tudott felállni a rajtrácsra, ám a probléma jellege miatt nem kellett a boxutcából rajtolnia, felállhatott az utolsó rajtrácsra. Lucas Auer kiugrott a rajtnál, amiért pár körön belül meg is büntették (5 másodperces időbüntetést kapott), illetve Edoardo Mortara és Dani Juncadella is a rajtrácson ragadt. Bár a mezőny után tudtak eredni, kis idő múlva Mortara behajtott a boxba: motorhiba. Nem sokkal ezután Juncedella is kapott egy 5 másodperces időbüntetést, amiről a spanyol nem is tudott, csak azért állt meg a boxutca elején, mert látta, hogy a sportbírók kézzel-lábbal integetnek neki. Mint utólag kiderült, a versenyigazgatás úgy látta, ő is kiugrott a rajtnál, ám a spanyol azt nyilatkozta, hogy gondjai akadtak a kuplunggal, lefulladt és csak röviddel a rajt előtt tudta újra beindítani az autót, ami kívülről úgy tűnt, mintha kiugrott volna.

Ám a vasárnapi verseny szerencsére nem a látványos balesetek vagy technikai zűrök miatt marad meg az örökkévalóságnak, hanem a nagybetűs CSATA miatt. Timo Glock és Gary Paffett olyan showt kerekített az első helyért vívott küzdelemben, amire még a legfinnyásabbak is csak elismerően bólogathatnak. Körről körre változott az állás, egyszer Glock, aztán Paffett tört az élre, sőt, körön belül, kanyarról kanyarra alakultak a dolgok. A pilóták a heves csatában viszont soha nem veszítették el a fejüket, nem forgatták ki egymást, sőt, még a pályáról sem akarta leterelni egyik sem a másikat, amiért külön elismerést érdemelnek mindketten. A küzdelemnek végül az vetett véget, hogy Paffett DRS lehetőségei elfogytak, sőt, az utolsó körökben még Mike Rockenfeller is beérte, s megelőzte a brit veteránt. Ennek ellenére mindhárman ragyogó arccal léptek a dobogóra, ölelkezve, gratulálva egymásnak, hisz mindannyian rendkívül élvezték a csatározást.

Timo Glock magáról teljesen megfeledkezve üvöltött nyomdafestéket nem tűrő szavakat a rádióba a levezető körén, erőteljesen nehezményezve, hogy a Mercedes az év végén elhagyja a sorozatot. (“The best f*cking racing. F*cking hell Mercedes, this is why you should not leave this championship, you f*cking idiots.”)

„Ez volt életem legjobb versenye” – lelkendezett a német később már visszafogottabban. „Erről szól a versenyzés, az autóm erejének az utolsó cseppjét is ki kellett nyomnom, egyáltalán nem volt időm pihenni. Ettől zseniális a DTM. Csak ismételni tudom magam, ez volt életem legjobb versenye – pedig egy pár már van a hátam mögött.”

Mike Rockenfeller is csak elismerően tudott nyilatkozni a pályán történtekről. „Eszméletlen futam volt, végig a határon autóztunk. Az utolsó körig küzdöttem, végig sportszerű volt minden résztvevő. Hihetetlenül élveztem.”

A szívek nyertese mégis a tegnapi győztes, Gary Paffett lett. „Nagyszerű verseny volt, egy pillanatra sem adtam fel. Még így is megérte, hogy csak harmadik lettem.” – mondta a brit.

Az élen autózó hármas mögött is kemény küzdelem folyt, az újonc svéd, Joel Eriksson csak egy hajszállal maradt le a dobogóról, mindezt élete második DTM versenyén, ötödikként pedig az a Loic Duval végzett, aki a tegnapi verseny után azonnal Spa Francorchamps-ba indult, ott kategóriájukban a negyedikként, összetettben nyolcadikként végeztek a WEC 6 órás etapján, ezt követően száguldott is vissza Hockenheimba.

A hétvége másik különlegessége szintén egy svéd nevéhez kötődik, hiszen Mattias Ekström „vendégművészként” részt vett mindkét futamon. Bár kiugró eredményt nem ért el, mégis méltóképp el tudott búcsúzni a rajongóktól, a csapatoktól.

A bajnokságot két futam után egy hajszálnyi előnnyel Timo Glock vezeti, őt követi Gary Paffett és Mike Rockenfeller.

A következő versenyhétvégét május 18-20 között rendezik a legendás Lausitzringen.

A vasárnapi, hockenheimi verseny teljes eredménye:

 1. Timo Glock / BMW
 2. Mike Rockenfeller / Audi
 3. Gary Paffett / Mercedes
 4. Joel Eriksson / BMW
 5. Loic Duval / Audi
 6. Pascal Wehrlein / Mercedes
 7. René Rast / Audi
 8. Bruno Spengler / BMW
 9. Paul Di Resta / Mercedes
 10. Augusto Farfus / BMW
 11. Marco Wittmann / BMW
 12. Robin Frijns / Audi
 13. Nico Müller / Audi
 14. Philipp Eng / BMW
 15. Lucas Auer / Mercedes
 16. Mattias Ekström / Audi
 17. Jamie Green / Audi
 18. Daniel Juncadella / Mercedes
 19. Edoardo Mortara / Mercedes (DNF)

A bajnokság állása:

 1. Timo Glock 44
 2. Gary Paffett 43
 3. Mike Rockenfeller 18
 4. Lucas Auer 18
 5. Pascal Wehrlein 18
 6. Joel Eriksson 13
 7. Edoardo Mortara 12
 8. Bruno Spengler 12
 9. Loic Duval 11
 10. René Rast 10
 11. Paul Di Resta 8
 12. Daniel Juncadella 4
 13. Marco Wittmann 2
 14. Augusto Farfus 1

Schneider Erika

Comments

comments