Michelisz szerencsés, Valente ügyes, Lopez gyors a Zöld Pokolban (Nordschleife, edzések)

Tegnap nem-korlát, ma nem-Bennani. Egyelőre ügyesen keveredik ki a meleg helyzetekből Michelisz. Fotó: fiawtcc.com

Tegnap nem-korlát, ma nem-Bennani. Egyelőre ügyesen keveredik ki a meleg helyzetekből Michelisz.
Fotó: fiawtcc.com

A Nordschleife nem hagyományos pálya, éppen ezért az edzések sem voltak hagyományosak rajta. Mind a szabadedzések mind pedig az időmérő egy órás volt: érthetően a hagyományos szétlövéses rendszer nem működhetett egy 25 km hosszú pályán. De térjünk vissza egy – nagyon szerencsés – pillanatra a tegnapi teszthez.

Több videó járta körbe a közösségi oldalak WTCC-hez kapcsolódó profiljait arról a szerencsés defektről, melynek folyományaként Michelisz Norbert nem kötött ki a korlátban, pedig az eset 200 fölött történt. Norbinak eddig szerencsés a hétvégéje, mert még az első szabadedzésen is egészben jött ki egy hasonlóan necces szituációból.

Sabine Schmitz esőt kért a Nürburgringre. Mivel születésnapja volt, megkapta. Kaptak hozzá egy kis ködöt is, amolyan “szemedig se látsz el” sűrűségűt, így a délelőtti szabadedzést halasztották a szervezők, emberibb körülményekre várva. Végül negyed órás késéssel elindulhattak a versenyzők. A boxutca végén állt egy ember, táblával a kezében, rajta egy lámpa rajzával és a felirattal: “Kapcsold fel a fényszórót!”

A pálya igen vizes volt, Mehdi Bennani meg is csúszott, belesimult a korlátba, majd – mintha mi se történt volna – tankjával visszaindult a pályára. A köd ellenére Michelisz már látótávolságon belül volt, csakhogy Bennani nem nézett a tükörbe, mialatt visszarángatta a kocsiját a pályára, így a másik oldalon csaknem Norbiba simult bele… A Zengő versenyzőjének szerencséje van a hétvégén… (videó)

A Lada igen jól kezdett, Jaap van Lagen végzett az első edzésen az élen, Rob Huff és Tom Chilton előtt. Michelisz  hatodik időt autózta.

A második edzésre szépen felszáradt a pálya, felszállt  köd is, jóval emberibb körülmények voltak tehát. Helyreállt a világ rendje, csak Hugo Valente furakodott be valahogy a második helyre, José Maria López és többi Citroën közé.

Az első szabadedzés eredménye

A második szabadedzés eredménye

Az időmérő edzésre a 24 órás időmérője után került sor, kissé későn. Ha már a nagy verseny kvalifikációjánál tartunk: régi ismerősünk, Augusto Farfus és csapata szerezte meg a pole-t.

A WTCC visszatért a gyökerekhez, egy órás, normál, régi rendszerű edzést futottak a fiúk.

Az elején csak az tűnt fel, hogy Huff autóján a motorháztető nagyon idegesítően mozog, aztán van Lagen közlekedett olyan sebességgel, hogy egyenesen fehér zászlót (nagyon lassú jármű a pályán) kellett érvénybe léptetni. A Ladának olyan hangja volt belülről, hogy ha James Thompson hallotta, most bizonyosan nem bánta, hogy nem ül benne. Van Lagennek az lett volna az első köre, többet nem is tudott kimenni a pályára. Huff még tudott értékelhető időt futni, de ő is csak a 13. helyig vitte. Amit azonban ezek után tett, arra nem nagyon vannak szavak: amikor kiderült, hogy ezzel az autóval már nem mehet többet aznap, Rob fogta magát, kivonult hátra a nézők közé, és amíg a többiek befejezték az edzést, addig ő kedvesen fotózkodott mindenkivel, aki csak arra járt. Persze, ezt bárki megcsinálja edzés vagy verseny után, különösen ha jól ment neki, de egy ilyen jól indult és rondán végződő nap után, amikor mások még vígan ültek jobbára működő autóikban – nem mondhatni, hogy nem keresi a napos oldalát a dolognak!

Az időmérő egyetlen balesetét Ma Quing Hua részéről láttuk: megcsókolta a korlátot, és csodával határos módon a Citroën nem ment tovább. Oda lehet úgy vágni az autót, hogy ott maradjon!

Az edzésen végig villogott Micheisz és Valente is, a végére be is furakodtak a Citroënek közé, széttúrva a négyest. López szerezte meg a pole-t, mögüle Valente indul holnap, Sebastien Loeb a harmadik a sormintában, majd egy újabb nem Citroën és privát következik: Michelisz. Ma, Yvan Muller és Bennani sorakozik mögöttük. Gabriele Tarquini a nyolcadik, de Tom Coronelnek nem volt szerencséje, és valóban, ahogy azt Chilton megmondta még a Hungarorigen: jött neki eggyel. Ugyanis Coronel az utolsó percben nem a legjobb érzékkel találta el a kilencedik időt, ezzel a pole-ba küldte a második versenyre Monteirót (aki addig a 9. helyen állomásozott), de ami még rosszabb a ROAL szempontjából: addig Chiltoné volt a 10. hely. Nyilván nem szándékos volt, csakúgy mint a kocc Marrakesh-ben, de immár egálban vannak: Chilton mindkét versenyt a 11. helyről kezdi majd… Ez Coronelnek sokat nem számít, mivel az első versenyt motorcsere miatt amúgy is a végéről kezdi, a másodikra meg ott a második rajthely.

Az időmérő végeredménye itt olvasható, nem elfelejtve azonban, hogy Coronel mellett John Filippi, Mehdi Bennani és Grégoire Demoustier is a végéről indul, ugyancsak az motorok cseréje miatt.

A versenyek helyi idő szerint 11:15 és 12:15-kor kezdődnek, az Eurosport élőben közvetíti őket.

Magyar Szilvia

Comments

comments