Mesterséges rajtrácsok Aragónban

Fotó: FIA WTCR Official

Két magyar pole pozíció is született a WTCR szombati edzésnapján: egy Michelisz Norbertnek, egy pedig Boldizs Bencének. A harmadik verseny pole-ját némi szerencsével ugyan, de Jean-Karl Verany tehette zsebre. Aztán a sportfelügyelők nem találtak mindent rendben, megbüntették a fél mezőnyt, és szépen megalkották a mesterséges rajtrácsokat. Azért Michelisznek meghagytak egy pole-t, szerencsére…

A szabadedzéseken Gilles Magnus villogott: mindkettőn ő autózta a legjobb időt. Mindkét gyakorláson előkerült a piros zászló is. Az elsőből még 13 perc volt hátra, amikor Tom Coronel autója megadta magát. A kardántengely ment tönkre. Az edzést azonnal leintették piros zászlóval (bár ezt a pálya karakterisztikája nem feltétlenül teszi szükségessé), amit Aurélien Comte nem látott, a csapat meg nem rádiózott neki róla, így a francia még egy előzést is bemutatott lassítás helyett, kapott is érte 5 rajthelyes büntetést meg két feketepontot.

A második edzésen Vernay, illetve szerelői, csalták elő a piros zászlót, mivel az utolsó előtti percben az alfás egyszerűen elhagyta az egyik kerekét. Az edzést természetesen már nem indították újra.

Az időmérő rendben ment, leszámítva, hogy rengeteg versenyzőnek – köztük Michelisznek is – már menet közben törölték a legjobb köreit, mivel a track limitet nehezen tartották be. Végül is a Q1-ből Michelisz ment tovább az első helyen, így a holnapi első versenyen övé lesz a pole. A Q2-ben Gilles Magnus végzett az élen, mögötte Santiago Urrutia, Nathanael Berthon, Jean-Karl Vernay és Thed Björk kerültek tovább a Q3-ba. Boldizs Bence autózta a 10. időt, így a második verseny fordított pole-ja lett (volna) az övé.

A szétlövésben Berthon kardántengelye is bemondta az unalmast, így négyen maradtak mérhető körrel. Végül Vernay végzett az élen, mögötte az apró hibát vétő Magnus, majd Urrutia és Björk.

Szép is lett volna mindez, de nem csak Comte ténykedését figyelték árgus szemekkel ismét a felügyelők: A Q1-ben bűnösnek találták Berthont abban, hogy feltartotta Tassi Attilát, így kapott egy három rajthelyes büntetést és egy feketepontot. Sokkal rosszabbul járt viszont Vernay, aki a Q3-mas körén megsértette a track limitet, ezért törölték a kört. Ezáltal, mért köre nem lévén, elvileg csak az ötödik kockából rajtolhatott volna holnap a főversenyen… És itt nem álltak meg a felügyelők: mindenkinek minden körét megnézték, elvettek és visszaadtak további köridőket, és akkora káoszt hoztak létre, hogy órákig tartott, mire végre mindhárom versenyre lett egy véglegesnek tűnő rajtrácsunk…

Yann Ehrlacher a mezőny végéről kezdhet holnap az első versenyen, mivel nála motort kellett cserélni.

Miután a büntetészápor abbamaradt, sőt, néhányan – például Azcona és Ehracher – vissza is kaptak elvett köridőket, az alábbiakat állapíthattuk meg a holnapi rajtsorrendekről.

Az első verseny 9:15-kor kezdődik, és elvileg ebben a sorrendben fognak majd felállni a rajtrácsra a versenyzők: Michelisz Norbert, Gilles Magnus, Jean-Karl Vernay, Gabriele Tarquini, Mikel Azcona, Thed Björk, Santiago Urrutia, Luca Engstler, Boldizs Bence, Yvan Muller, Tiago Monteiro, Nicolas Baert, Josh Files, Nestor Girolami (büntetés), Tom Coronel, Esteban Guerrieri, Aurélien Comte (büntetés), Tassi Attila, Kismatry-Lechner Gábor, Yann Echrlacher (motorcsere) és Nathanael Berton (büntetés).

A második verseny 12:15-kor rajtol, elvileg ebben a sorrendben: Azcona, Engstler, Tarquini, Muller, Michelisz, Berthon, Vernay, Urrutia, Björk, Magnus, Girolami, Boldizs, Ehrlacher, Monteiro, Comte, Baert, Files, Coronel, Guerrieri, Tassi, Kismarty-Lechner.

A 14:15-kor startoló harmadik verseny pole-jában elvileg Magnus áll, mögötte a sorrend: Björk, Urrutia, Vernay, Berthon, Michelisz, Muller, Tarquini, Engstler, Azcona, Girolami, Boldizs (innentől hátrafelé megegyezik a második verseny rajtrácsával).

Magyar Szilvia

Comments

comments