„Mert valaha minden fölnőtt gyerek volt…”

bennani„(De már csak kevesen emlékeznek rá.)” Antoine de Saint-Exupery Kis hercegének nyitó sorai között olvashatjuk ezt. Lehet, hogy a WTCC-ben többen olvashatták ezeket a sorokat, mint Arany Jánoséit, mégis itt és most szeretnék referálni az év eleji jegyzetemre: „Ember lenni mindég… ”

Annak a jegyzetnek is egyik kulcsfigurája volt Mehdi Bennani, és úgy tűnik az év végi jegyzetnek is az lett, bár biztos vagyok benne, hogy mindkettőről lemondott volna. Mégis: talán utóbbi a nagyobb probléma…

Bizonyára mindannyian emlékszünk arra, hogy Bennani elég nagy százalékban hibás volt abban, hogy Tom Coronelnek nem volt mivel versenyeznie Franciaországban. Emlékszünk Mehdi könnyeire is, és arra is, amit mondott Tomnak: „Amikor láttam, hogy te vagy az, sírtam, mert a barátom vagy. ” Emlékszünk arra is, hogyan kapott Robert Ravaglia és a teljes csapat a fejéhez, amikor látták Coronel autóját széthullani: nem az autó miatt, a versenyző testi épsége miatt aggódtak… És ahogy Coronel hajlamos volt megbocsátani Bennaninak, úgy mi is és a versenyfelügyelőség is elnéző volt vele: emlékeim szerint egy áthajtásos büntetéssel megúszta a dolgot…

És mit látunk tegnap, a záró versenyen? Henry Kwong lekörözöttként kolbászolt egy kicsit (meggyőződésem, hogy maga sem tudta, hová is akar menni, és mit is akar csinálni), és hát éppen Bennani járt arra. Óvatlan mozdulatok voltak, semmi több: szándékosságról épp úgy nem lehetett szó, mint annó Bennani részről, Coronel irányában. (Tisztázzuk: szándékosságról vagy bunkóságról a lehető legritkábban eshet szó versenybaleset során.) Kwong tapasztalatlan, de ez minden, amit a számlájára lehet írni. Kétlem, hogy Bennai olyan erővel csapódott volna a falba Makaóban, amilyennel Coronel Marrakesh-ben… Minden esetre ez a hozzáállás eléggé megrázó volt számomra az ifjú marokkói részéről: „Átjött hozzám öt perce bocsánatot kérni (Kwong), de ez nem elég, mivel az egész hétvégémnek annyi. Az utolsó köröm volt, lengették neki a kék zászlót, de aztán bevágott elém, én pedig egyenesen a falban kötöttem ki. Szerencsére nem sérültem meg, ami nagyon is előfordulhat, ha 200 km/órával csapódsz a falnak, de a második versenyre nem tudták már összerakni az autót.”

Nyilvánvaló, hogy első felindultságában sok mindenfélét mond az ember, de azért talán mégis lehetne egy kicsit gondolkodni… Egyébként Kwongot utólagosan kizárták a versenyből, és a hivatalos eredményből is törölték a nevét.

Nos, Mehdi, hogy értsd hová is akartam kilyukadni, íme franciául is (Exupery említett sorai): „Toutes les grandes personnes ont d’abord été des enfants. (Mais peu d’entre elles s’en souviennent.)”

Szöveg: Magyar Szilvia

Fotó: fiawtcc.com

Comments

comments