Made in China

china r1A hétvégén a WTCC mezőnye Kínába látogatott, ahol a 2013-as idény utolsó előtti futamait rendezték. Szokásunkhoz híven a távol-keleti versenyekről a Zengő Motorsport hivatalos sajtóközleményét tesszük közzé, az eredménylistákkal együtt. A sajtóközleményeket Bányik János írta.

Michelisz a legjobb Hondás, 7. az időmérőn Kínában

2013.11.02, Budapest: A FIA Túraautó-világbajnokság 2013-as szezonjának utolsó előtti állomásához érkezett, amelynek Kínában, a Sanghai International Circuit ad otthont. A4.6 km hosszú aszfaltcsík csupán 800 méterrel rövidebb, mint az eredeti Formula-1-es versenyeken használt nyomvonal. A Zengő Motorsport versenyzője, Michelisz Norbert a hétvége előtt a 6. helyen állt a világbajnoki pontversenyben és 24 pont a hátránya az ötödik helyen álló Michel Nykjaerral szemben.

A szombati napon három eseményt, két szabadedzést és az időmérő edzést rendeztek Kínában. A pénteki gyengébben sikerült tesztnap után Michelisz Norbert közel 3 mp-es hátrányban volt a leggyorsabbakhoz képest. A szombat délelőtti szabadedzésekre azonban Norbinak és a csapatnak sikerült visszatalálni a helyes útra és az FP1-en az 5., majd az FP-2-n a 16. helyet szerezték meg.

Q1: Az időmérő edzés első szakaszában Norbi azonnal a pályára hajtott és két másodpercet javított eddigi legjobb idején, ez azonban mégsem bizonyult elégnek és a 20 perces kvalifikáció végén még tovább kellett javítania, hogy bejusson a Q2-be. Norbi jól használta ki a Honda gyári versenyzői által adott szélárnyékot és a 11. helyen jutott tovább.

A Q1 végeredménye:

http://mstworld.com/msptresult.aspx?eventid=13011&circuitid=72&series=WTCC&venue=China&circuit=Shanghai&resultfile=wtc4

Q2-ben mindössze 10 perc áll a versenyzők rendelkezésére, hogy eldöntsék a vasárnapi rajtsorrendet. A pályán található hosszú egyenes miatt a szélárnyékozás nagyon fontos eleme egy igazán gyors körnek, ennek ellenére a már négyszeres világbajnok, Yvan Muller segítség nélkül nyerte meg a szombati időmérő edzést csapattársa, Tom Chilton előtt.

Michelisz Norbert legjobb Hondás versenyzőként a 7. helyen végzett. A Honda gyári versenyzői Gabriele Tarquini, Tiago Monteiro sorrendben a 9-10. helyen fejezték be a kvalifikációt, rákészülve a vasárnapi második futamra. Az időmérőn a magas végsebesség miatt kijött a Chevrolet autók fölénye, ugyanis az első hat helyről az amerikai gyár versenyzői indulhatnak.

A vasárnapi második futamon Tiago Monteiro és Gabriele Tarquini foglalja el az első sort, Michelisz Norbert a második sorból, a 4. helyről rajtolhat.

A Q2 végeredménye:

http://mstworld.com/msptresult.aspx?eventid=13011&circuitid=72&series=WTCC&venue=China&circuit=Shanghai&resultfile=wtc5

Michelisz dobogó és Honda győzelem Kínában

2013.11.03., Budapest: A FIA Túraautó-világbajnokság 21-22. fordulóját rendezték meg a hétvégén Kínában. A Zengő Motorsport versenyzője, Michelisz Norbert a szombati időmérő edzésen a 7. helyet szerezte meg a Sanghai International Circuit elnevezésű pályán, legjobb Hondás versenyzőként. A vasárnap reggeli bemelegítő edzésen Michelisz a második leggyorsabb kört futotta, a magyar versenyzőnél csak a hétvégére beugró Volvo C30-ast vezető Thed Bjork tudott gyorsabb lenni.

Első futam: A mezőny a köd és a gyengén szitáló eső miatt csak a Safety Car felvezetésével rajtolhatott el és biztonsági okokból a versenytáv is 10 körösre rövidült. A harmadik helyről induló Pepe Oriola néhány kanyar után megelőzte előbb Tom Chiltont, majd Yvan Mullert és az élre állt. Michelisz Norbi sajnos nem tudta tartani a 2012-es világbajnok, Robert Huffot és az első kör végén a 8. helyen fordulhatott. A magyar versenyzőnek nem sikerült megvédeni pozícióját Hondás márkatársával, Gabriele Tarquinivel szemben, emiatt a 9. pozícióba csúszott vissza.

Öt kör után az RML Chevyk felzárkóztak az élen álló Pepe Oriolára, aki nem tudta emelni tempóját és az immáron négyszeres világbajnok, Yvan Muller és az összetett második pozíciójára hajtó Tom Chilton is megelőzte a fiatal spanyol versenyzőt. A verseny utolsó körében a csapatérdek azt kívánta, hogy Muller engedje el brit csapattársát, aki ezzel idei második futamgyőzelmét aratta a szezonban.  A dobogó harmadik fokára a Bamboo Engineering versenyzője, James Nash állhatott fel. Michelisz Nobi az utolsó körben két pozíciót is veszített, előbb a 14. helyről rajtoló James Thompson, majd Tom Boardman is megelőzte a magyar versenyzőt, akinek így a 10. hellyel kellett megelégednie az első futamon.

Az első futam végeredménye:

http://mstworld.com/msptresult.aspx?eventid=13011&circuitid=72&series=WTCC&venue=China&circuit=Shanghai&resultfile=wtc8

Második verseny: Az állórajttal induló második futamon az első két helyről a Honda gyári csapatának versenyzői, Monteiro és Tarquini indulhattak. Michelisz Norbi a második sorból, Robert Huff mellől, a negyedik helyről indulhatott.

A startot követően Norbi azonnal megelőzte Huffot és feljött a harmadik pozícióba, a gyári Hondák mögé, akik közül Moneiro vezetett Tarquini előtt. A 10. helyről induló Muller az első kör végén már a hatodik helyen autózott. Norbit óriási nyomás alatt tartotta Huff, aki folyamatosan támadta a magyar versenyzőt. A hetedik körben Muller megelőzte Nasht és az ötödik helyre zárkózott fel. Az időmérőn látott 1 mp-es előnyt a futamra már nem tudták átmenteni a Chevy-k és a Hondások magabiztosan autóztak az első három helyen Monteiro, Tarquini, Michelisz sorrendben. Az utolsó körökre már Michelisz leszakította magáról Huffot és Mullert, akik külön csatát vívtak a negyedik helyért, de a francia nem bírt egykori csapattársával.

A szezon során sok peches pillanatot átélő Tiago Monteiro megszerezte idei első győzelmét a Hondával a csapattárs, Tarquini előtt és, hogy teljes legyen a Japán autógyár öröme a harmadik helyen Michelisz Norbert ért célba.

A második futam végeredménye:

http://mstworld.com/msptresult.aspx?eventid=13011&circuitid=72&series=WTCC&venue=China&circuit=Shanghai&resultfile=wtc9

A Zengő Motorsport versenyzője idei hetedik dobogóját könyvelhette el, ennek ellenére egy pozíciót visszaesett a FIA WTCC pontversenyében és 172 ponttal a hetedik helyen áll az összetettben. Norbi lemaradása egy pont Huff és nyolc egység Nykjaer mögött.

A szezon utolsó versenyhétvégéjét két hét múlva Makaóban rendezik.

Fotó: fiawtcc.com

Comments

comments