Josh Files és Nicolas Baert csatlakozik a WTCR mezőnyhöz

Fotó: Magyar Szilvia

A tavalyi TCR Europe bajnoka, Josh Files és a Comtoyou csapattulajdonosának fia, Nicolas Baert csatlakozik a WTCR-hez a spanyol futam erejéig. Előbbi Nick Catsburgot forgja helyettesíteni, utóbbi apja csapatában kapott egy szabadkártyát.

A hét elején kaptuk az információt, hogy Jean-Michel Baert csapatával, a Comtoyou-val eljön hozzánk, a WTCR-be fia is. A tízes évei végén járó ifjú jelenleg a TCR Europe-ban vitézkedik, az utolsó futam előtt az összetett negyedik helyén áll. Mivel édesapja megengedhette magának a szabadkártyát, a mezőnyben pedig bőven volt hely, Nicolas kipróbálhatja magát a Motorland Aragón pályáján.

Nicky Catsburg két hete azért nem volt a Hungaroringen (Nico Gruber helyettesítette), mert az USA-ban vett részt egy versenyen, melyre korábban már leszerződött. Bár nyert egy futamot a Slovakia Ringen, a bajnoki címre messze nem volt esélye sem, hiszen a Hyundai el sem indult a Nürburgringen, és a Hungaroringet is kihagyta. Kedden, a menetrendszerű PCR teszten produkált pozitív eredménye után a csapatnak ismét helyettesre volt szüksége.

„Kedden este éppen lefekvéshez készülődtem, amikor kaptam egy WhatsApp üzenetet, amiben megkérdezték, hogy ráérek-e a hétvégén – kezdte a történetet 2019 TCR Európa-bajnoka. – Azóta kicsit a feje tetejére állt minden, és félelmetes ez az egész, de elhatároztam, hogy a lehető legversenyképesebb leszek, együtt fogok működni a csapattal és nyomom neki. Ez a cél. Nagyon tapasztalt, nagy tudású és tehetséges versenyzők vannak a rajtrácson, nagyon kemény lesz, nem ringatom magam olyan illúziókban, hogy könnyedén megoldom majd. Egyszerűen megteszem, amit csak tudok, és remélem, hogy lesz néhány szép csatám.”

Josh történetét mindannyian ismerjük tavalyról, amikor is nagy csatában, az utolsó pillanatig szoros versenyben Julien Brichét verte meg a TCR Europe bajnoki címéért. Idénre Ázsia felé vette az irányt, az ottani TCR bajnokságot igyekezett volna meghódítani, ha számításait keresztül nem húzza a Covid-19 járvány. Természetesen az európai sorozatba ezek után nem volt meg a költségvetése, így úgy járt, mint Aurélien Comte: felülhetett a boxfalra, és edzősködhetett a Bäckman testvérek mellett. A Hyundai ezzel a helyettesi pozícióval talán kissé visszaállítja Európa-bajnokuk renoméját. Comte után ő a második TCR európai kiírás győztes, aki munka nélkül maradt 2020-ra, de végül a WTCR-ben tért vissza a versenyzésbe. Nem szabad elfelejteni, hogy Files, csak úgy, mint Comte, február óta nem ült versenyautóban, és még soha nem vezetett Goodyear abroncsokon.

Nicky Catsburg egészségi állapotáról (arról, hogy vannak-e tünetei) nem szólt a sajtóközlemény, csak arról, hogy egyelőre karanténban van. Minden esetre mielőbbi jobbulást kívánunk neki innen is.

A WTCR jelenleg egy olyan országban tartja a versenyhétvégét, melyet a tegnapi kormányülésen a tavaszihoz hasonló lezárás alá helyeztek, így a résztvevők külön engedély birtokában mozoghatnak a pálya környékén, illetve az országban az oda és a vissza vezető utakon. Valamint a mezőny két tagja (Comte és Nathanael Berthon) olyan országban rendelkeznek állandó lakóhellyel, melyet pénteken éjféltől zárnak le. Továbbá a Covid-19 járvány miatti késlekedések okán az Adria Raceway tervezett kibővítése nem készült el, így tegnap úgy döntött a WTCR promótere, hogy másik helyszínt kell keresniük az utolsó futamra. Ezt később fogják közölni.

A MotorLand Aragón versenypályán a WTCR edzésnapja holnap reggel kezdődik 8 órától az első szabadedzéssel, 10:35-től pedig a második szabadedzés lesz látható a WTCR Facebook csatornáján.

Az időmérő edzés 13:15-től kezdődik, ezt a Sport 1 csatornán lehet élőben figyelemmel követni.

A vasárnapi futamok (9:15, 12:15, 14:15) a Sport 1-en és az Eurosport 2-n láthatóak élőben.

Magyar Szilvia

Comments

comments