Hóviharos bajnokavató – Andros Trophy, Super Besse

Bruno Bade / Andros Trophy Official

Utolsó fordulójához érkezett a francia jégrali-bajnokság, melynek Elite Pro kategóriájában Jean-Baptiste Dubourg negyedszer, Elite kategóriájában Dorian Boccolacci először szerzett bajnoki címet. A szombati napba bezsúfolt kétversenyes programot azonban csak azért nem vitte el a hóvihar mindenestül, mert a bajnoki címért muszáj volt megvívni a csatákat.

Igaz ugyan, hogy Boccolaccinak nem kellett sok a bajnoki címhez, Aurélien Panis-nak meg igencsak sok kellett volna, hogy meg tudja verni Dubourgot, de végül be kellett érnie a harmadik hellyel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egész nap szakadt a hó, Val Thorens-ben pontosan ilyen időjárás miatt törölték a második napot. Azonban itt nem volt második nap, de legalább volt rengeteg, mindenre elszánt néző, borsos jegyárakért, akik hóemberré havazódva álltak egész napon át a hegyoldalban, hogy tulajdonképpen színes pacákat láthassanak csak. Már ha azt láttak egyáltalán ebben az időben. Estére a hóesés elállt ugyan, de többet látni sem az autóból sem a hegyoldalból nem lehetett, mivel addigra besötétedett. Természetesen a pálya romlását a szélsőséges időjárási viszonyok is elősegítették.

Egy szó mint száz, Nathanaël Berthon az ilyen vezethetetlen pályákon van igazán elemében. Isola 2000-nél is dobogón zárta az egyik napot, Super Besse-nél sem volt ez másként, de itt duplázott. Az első futamot Franck Lagorce és Olivier Panis között fejezte be másodikként, a másodikat Dubourg és szintén az idősebb Panis között.

Mielőtt a helyszínre érkeztünk, még volt némi matematikai esélye Aurélien Panis-nak arra, hogy hazavigye a bajnoki címet, ám az első futamban ötödik lett, a másodikban csak hatodik, így nem csak, hogy Dubourg tette zsebre a bajnoki trófeát negyedjére is, de végül még Franck Lagorce is Panis előtt végzett az összetettben, igaz, hogy csak 4 ponttal.

Az Elite kategóriában Boccolacci csapott olyan ünneplést, hogy azonmód, ahogy kiszállt az autóból, overálban, hanyattvágta magát a fél méteres friss hóban – hóangyalkának kicsit ortopéd lett, mert elkapkodta, de –, nagy szerencséje van, ha ebből tüdőgyulladása nem lesz! Dubourg már kicsit visszafogottabban ünnepelt.

Az Andros Trophy 2018-2019-es kiírásának végeredménye (Elite Pro kategória): Jean-Baptiste Dubourg (559 pont), Franck Lagorce (524), Aurélien Panis (520), Olivier Panis* (519), Nathanaël Berthon, Benjamin Riviére, Nicolas Prost, Eddy Benezet, Didier Thoral, Olivier Pernaut, Gérald Fontanel, Aurélien Comte*, Andréa Dubourg*, Ludovic Gherardi*, Bertrand Balas*, Jimmy Clairet*, Teddy Clairet*, Thierry Joncoux*

*-gal azokat jelöltük, akik nem vettek részt minden fordulóban.

A többi kategória eredményei és a pontozás részletesen megtekinthetőek a sorozat honlapján.

Még a gálaverseny van hátra, február 9-én a Stade de France-ban, azonban ennek az eredménye nem számít bele a bajnoki összetettbe. A párizsi gálán részt vesz Sébastien Loeb, a két Panis és Berthon is, de visszaül a Peugeot 3008-ba Comte, és tiszteletét teszi az unokaöcs-nagybácsi páros is, vagyis Yvan Muller és Yann Ehrlacher.

Az eredeti terv az volt, hogy ezt is a L’Equipe (egyébként geoblokkolt) csatornája adja le, 2 nappal az esemény után, de végül a szervezők változtattak ezen a terven, és kihirdették, hogy lesz élő közvetítés a Facebookon. Jelen állás szerint az alábbi Facebook oldal fogja leadni az eseményt.

Magyar Szilvia

Comments

comments