Hazai győzelem és magyar dobogók Rustaviban

tcr dob 1

Az első verseny dobogósai
(fotó: TCR Official)

Rustaviban elrajtolt a TCR szezon első versenye, a helyi hőssel, Davit Kajaiával az élen, nyomában két ifjú magyarral, akik majdnem meghiúsították a grúz fiú nagyratörő, hazai álmait…

Esőben rajtolt a mezőny, némi lökdösődéssel: Stefano Comini és tavalyi csapattársa, Jean-Karl Vernay, valamint két másik, korábbi csapattárs, Dusan Borkovic és Hugo Valente is összeakadtak. Kajaia meglépett az élen, Tassi Attila és Ficza Ferenc szorosan a nyomában. Miután Roberto Colciago hibázott, Comini zárkózott fel az ifjúságra.

Tassi és Ficza nagy csatát vívtak a második helyért, ami segített Kajaiának elszakadni egy kicsit, de a verseny második felében alábbhagyott az eső és kezdett felszáradni a pálya, ezért a grúz mögött ismét szűkebb lett a rés…

Tassi szép előzéssel került Ficza elé, a második helyre, majd Feri viszonozta a szívességet a hatodik körben. Attilának innentől Cominire kellett figyelnie, és szépen tartotta maga mögött a TCR kétszeres bajnokát, de ez nem sikerült neki a verseny végéig.

A 11. körre Ficza utolérte Kajaiát, a különbség köztük kevesebb volt mint fél másodperc, de a grúz ügyesen védekezett. Nem volt az a támadás, amivel el lehetett volna venni tőle a hazai győzelmet, ami ráadásul az Alfa első győzelme lett volna a sorozatban.

Közben Comini is utolérte a csatázó párost, hátában immár Colciagóval, akit Tassi követett. Az utolsó két körben előfordult, hogy az első négy között szó szerint nem volt távolság, de szerencsére mindenki a pályán maradt.

Végül, akkora csatában, amekkorában győzelmet régen láttunk, Davit Kajaia hazahozta a hazait, Michela Cerruti, a tavaly még versenyző, idei csapatfőnök el is sírta magát! A lelátó is boldogságban úszott, Ficza Ferenc kölcsönautóval, élete első TCR futamán rögtön a dobogóra állt, Cominit pedig nem törte le nagyon, hogy a Leopard Racinggel szakítottak: behozta harmadiknak a Comtoyou Audit, annak első versenyén.

Az izgalmak a dobogón folytatódtak, amikor a szervezők összecserélték a kupákat, a pezsgőzés módjáról nem is beszélve. Tény: Grúziában a szervezésen van mit javítani, a versenyeken már nem kell.

Az első verseny végeredménye

A második verseny előtt Comini eléggé ki volt borulva, mert, mint mondta, „egy állat autó” (értsd: Leopard Racing, Jean-Karl Vernay) nekiment hátulról a levezető körön, ezért túlságosan sokáig kellett szerelni az autóját és a boxutcából indulhatott a többiek után. Vernay persze ennek ellenkezőjét állította.

A WestCoast Racing ifjú, 16 éves olasza, Giacomo Altoé indult az élről, de az első kör közepén már Pepe Oriola és Hugo Valente mögött haladt, a harmadik helyen. A Safety Car látszólag ismeretlen okból a pályára hajtott, csak később láttuk, hogy Mato Homola autója a kavicságyban pihen. Innentől állt vizsgálat alatt Oriola és Valente, hogy vajon a sárga zászló előtt, vagy már alatta előzték-e Altoét. A vizsgálatot felfüggesztették, és a verseny után vették elő az ügyet újra.

A negyedik körben a SC elhagyta a pályát, az ötödikben Altoé landolt a kavicságyban, a hetedikben a meglehetősen dühös Comini tette le autóját a garázsa előtt.

Tassi Attila a fordított rajtrács miatt a mezőny közepéből indult, de a 10. körben már a harmadik volt Oriola és Valente mögött. A hetedik helyen haladó Colciago kezdett előzésbe, azonban többször is sikertelenül próbálkozott, több helyet is veszített.

Ficza Ferencet nem láttuk sokat a második versenyen, a középmezőnyben haladt, majd a 15. körben feladni kényszerült a versenyt.

Az utolsó körben Colciago ismét elszánta magát, hogy megszerezze a hatodik helyet James Nash-től, ez az előzés most sikerült is, csakhogy abban a kanyarban, ahol a kavicságyban álló SEAT (Ficza) miatt sárga zászló volt érvényben…

Végül Oriola, Valente, Tassi sorrendben futottak be a mezőny élén, ám a végeredményt még senki nem tudta, a folyamatban lévő (talán) sárga zászlós előzések vizsgálata miatt.

Késő délután derült ki, hogy a versenybíróság megbüntette Valente-et és Colciagót is (Előbbi ráadásul tiszteletlen viselkedésért további 3000€ (!) pénzbírságot is kapott.), ennek megfelelően a módosított végeredmény értelmében Tassi Attila második helyet szerzett.

A második verseny hivatalos végeredménye

A következő verseny két hét múlva, Bahreinben lesz.

Magyar Szilvia

Comments

comments