Exkluzív interjú Marc Bassenggel

A tavalyi GT világbajnok német WTCC újonc beszélt a kategóriaváltásról, a tavalyi évről, Porsche és Pagani emlékeiről, és a SEAT helyzetéről.

Bakay Botond: Ha jól tudom, akkor már indultál a Hungaroringen a Porsche Szuperkupával. Mi a legkedvesebb emléked?
Marc Basseng: Ennek már hosszú ideje. Még 1997-ben volt. Ez volt az első alkalmam a Porsche Szuperkupában, és egyáltalán Porschéval is. Úgy gondolom, hogy hatodikként célba érni szép eredmény. Az a harmadik futamom volt, szóval szép emlékeim vannak, igen.

BB: A Nordschleife-én Pagani Zondával körrekordot futottál. Mesélnél erről?
MB: Nagyon jó volt vezetni azt az autót. Pár éve volt, de mintha ma lett volna. Az autó szuper volt. Meghatározó élmény volt, és remélem hogy még valamikor lesz lehetőségem újra átélni ezt.

BB: Szereted a túrakocsi versenyzést?
MB: Igen persze, szerintem nagyon jó. Versenyképes a kategória akár a GT, akár a formula versenyzéssel. Számomra kicsit nehézkes még az átállás. Teljesen más, mint a GT. Kisebb a sebesség, a teljesítmény, más az autó szerkezete, de úgy gondolom, hogy jó úton járunk afelé, hogy versenyképes és jó legyek.

BB: Tavaly ugye GT világbajnok lettél…
MB: Izgalmas, hosszú, kemény, és nehéz év volt. Ehhez még hozzájött, hogy a kicsit haldokló sorozat naptárja elég sűrűn változott szezon közben, így nem is tudtuk néha, hogy mire számítsunk. Szerencsére ebből már kijött a sorozat idénre. Az év második felére azért tisztázódtak a helyzetek, és tudtunk készülni, ezért kihoztuk a legjobbat magunkból. Végül nyertünk csapatként, és a versenyzők bajnokságában is.

BB: Fog a SEAT új autót építeni a következő szezonra?
MB: Ez most még nem teljesen biztos, de én úgy gondolom fog építeni új autót a SEAT. A kérdés itt inkább az, hogy a következő évre, vagy esetleg 2015-re, és hogy mekkora gyári háttérrel. A mostani autó alapja 2006-os, de még mindig lehet vele győzelmekért harcolni. Mi viszont világbajnokok szeretnénk lenni.

BB: Látványosan debütáltál Monzában.
MB: Igen, Monza szuper volt. Nagyon jó nyitánya volt a szezonnak, és jó volt az autót is könnyedén vezetni esőben. Marrakes és Szlovákia is jók voltak, bár nem annyira, mint elsőre Monzában, viszont Rob [Huff] bíztató eredményeket mutatott. Úgy gondolom itt nehéz dolgunk lesz, de kis szerencsével elérhető egy jó eredmény akár tőlem, akár Robtól. Még győzni is lehet a SEAT-tal, ezt láttuk már a szezonban, de a mai kemény nap után egy erős pontszerzésben bízom. (Mondta ezt az időmérő után. – a szerk.)

Nos, a második futamon erős pontszerzésnek mondható győzelmet ünnepelt Robert Huff, aki így címvédőként nem a világbajnok márkával nyert. Ez eddig (2005 óta) még senkinek nem adatott meg a WTCC-ben. Az új autó pedig az új kupás León jövőre várható bemutatkozásával több, mint valószínűbb lett. Azok után pedig, hogy ezt az autót a SEAT kiállította Salzburgban is, a gyanú csak tovább fokozódott…

Fotó: Bakay László

Comments

comments