Egy bajnoki hétvége

 

Fotó: Florent Gooden / DPPI (FIA WTCR Media)

Az alábbi cikk Michelisz Norbert hétvégéjét követi nyomon. Nem utólagos visszatekintéssel, hanem mindig az adott napi nyilatkozatok alapján, melyeket Sepangban mondtak el az érintettek.

A hétvége egy esemény előtti sajtótájékoztatóval kezdődött, ahol Michelisz nagyon nyugodt volt, és remélte, hogy ez így is marad végig a hétvége folyamán.

Kérdés: Azt mondtad, hogy nem akarod másképp kezelni ezt a hétvégét, mint bármelyik másikat. Még mindig így érzel?

„Fura, de eddig sikerült magam tartani a tervhez. Nagyon nyugodtnak érzem magam, de őszintén, nem tudom, hogy ez honnan jön. Emlékszem, hogy két évvel ez előtt, a szezonzáró előtt stresszeltem, és reggel, amikor felébredtem, a bajnokság jutott eszembe először. De eddig még, nem is tudom… Az egyetlen dolog, amit érzek, az magabiztosság és belülről jövő nyugodtság. Igazság szerint az egyetlen célom, hogy magamra koncentráljak, és a legjobbat hozzam ki magamból.
Biztos vagyok benne, hogy ez (a belső nyugalom) jót tesz a teljesítményemnek. Kíváncsi vagyok, mi lesz holnap, mondjuk 5 perccel az időmérő előtt. Vajon meg tudom-e tartani ugyanezt a nyugodtságot? Ahogy már mondtam is, pozitívan gondolkodom, pozitívan érzek, magabiztos vagyok és remélem, hogy ez velem marad a hétvége folyamán.”

Aztán persze eljött a másnap, az időmérő edzések, ahol Norbi mindkettőn pole pozíciót szerzett…

Fotó: Florent Gooden / DPPI, FIAWTCC

„Tökéletes nap volt. Úgy értem, a végére az lett. A szabadedzések után éreztük, hogy javítanunk kell az autón. Tudom, hogy beszéltem veled (a WTCR sajtófelelősével), és azt mondtad, hogy egészen rendben van. De belül úgy éreztem, hogy nincs ez így annyira jól. Kis dolgokat változtattunk a beállításokon és ez nagy magabiztosságot adott. Én pedig úgy érzem, hogy magabiztosnak lenni ezen a pályán, ahol olyan könnyű hibázni, nagyon fontos. Szóval sikerült nagyon jó köröket futnom, különösen a Q2-ben és a Q3-ban, akárcsak az első kvalifikációm második etapjában, és ezek voltak a kulcsmomentumok a két pole pozíciómhoz. Természetesen óriási köszönet a csapatnak. Hihetetlen az a támogatás, amit Magyarországról kapok a szocmédián keresztül, szóval köszönöm a rajongóknak is! De nem akarok túlságosan izgatottnak tűnni. Igen, a mai nap tökéletes volt, de 75 pont még mindig az asztalon hever, szóval semmit nem vehetsz készpénznek… Természetesen most boldog vagyok a mai nap miatt, de holnap reggeltől 100%-ig a vasárnapi versenyekre koncentrálok majd.”

Egy idegőrlő szombat után, amikor a motorosoké volt a pálya, elérkeztünk a vasárnapi naphoz, ott is az első versenyhez, amit Michelisz megnyert, 27 pontra növelve az előnyét Esteban Guerrierivel szemben.

“A végén azért azt láttuk, hogy a verseny messzi volt a sima, egyszerű versenytől. A problémák már a gumiválasztásnál elkezdődtek, mert éppen nem lehetett eldönteni, hogy most esős vagy száraz körülményekre válasszunk-e gumit. Szóval ez egy kicsit szerencsejáték volt. De végül a választásunk jónak bizonyult, mert a körülmények állandóak maradtak. Sikerült megtartanom a saját ritmusomat, ami ugyancsak nem volt könnyű, mert az egyensúly állandóan változott. De végül is a fontos dolog az volt, hogy megnyerjem a versenyt és növeljem az előnyömet, tehát most tettünk egy lépést a jó irányba. 27 ponttal vezetünk, még 50-et lehet gyűjteni, szóval még hosszú út áll előttünk.”

“Az első kerekeken slick gumikat használtunk, a hátsókon esős pályára való abroncsokat. Általában ez a választás sosem működik, de ma egy kicsit szerencsénk is volt. Mindenkinek, aki vegyes gumival ment, nagy rizikó volt ez, de végül is választanod kell valamit, ha nem vagy biztos abban, hogy mi lesz. Az öt és a kettő perces tábla között még mindig nem voltunk biztosak benne. Végül a csapat emellett döntött, és igazán hálás vagyok nekik ezért, mert végül is ez bizonyult a tökéletes választásnak.”

A majdnem tökéletes verseny után azonban két nagyon kemény menet következett, esővel, sötéttel, piros zászlóval és műszaki hibákkal. Végül Michelisz egyik versenyt sem nyerte meg, de a világkupa-győzelem 2019-ben az övé lett.

Fotó: Florent Gooden / DPPI, FIAWTCC

„Először is őszintén szeretnék gratulálni Estebannak, mert a második és harmadik versenyen nyújtott teljesítménye hihetetlenül erős volt. Nagyon kemény harc volt, teljesen beleadtunk mindent. Azt hiszem, volt némi technikai problémája. Hogy őszinte legyek, nekem is. A harmadik verseny előtt még úgy is nézett ki egy darabig, hogy el sem tudok indulni. De végül az autó 90%-osan működőképes volt, szóval sikerült elrajtolnom – és végül hihetetlen volt! Fogalmam sincs, mint mondjak, ez egyszerűen egy óriási megkönnyebbülés egy hosszú szezon után. Nem kezdtük nagyon jól az évet, de az idény második felében behoztuk a lemaradást. Végül is az, hogy nyertünk egy pár versenyt és a végén elhoztuk a bajnoki címet, valami olyan dolog, amiben már reménykedtem pár éve. Nagyon nehéz leírni mindazokat az érzelmi reakciókat, amik most végbemennek bennem. De a legfontosabb dolog, hogy óriási köszönetet mondjak a családomnak, a csapatomnak és mindazoknak a magyaroknak, akik már több mint 10 éve támogatnak engem. Egy kicsit több mint 10 évvel ez előtt még mindig csak szimulátoroztam és csak reméltem, hogy elindul egyszer a profi karrierem. Végül sikerült, és megnyertem a számomra legfontosabb bajnokságot. Szóval hatalmas köszönet mindenkinek. Nem kezdek el neveket mondani, mert félek, hogy kihagynék valakit, de ez egyszerűen hihetetlen.”

Az első magyar FIA világkupa-győztes repülőgépe ma délután landolt Ferihegyen, ahol nagy tömeg köszöntötte őt.

Fotó: Schneider Erika

Az idézetek a sepangi hivatalos sajtótájékoztatók anyagából származnak.

Magyar Szilvia

Comments

comments