A Zengő Motorsport sajtóközleménye

Michelisz a Yokohama Drivers’ Trophy bajnoka

 

2012. november 18. Budapest: Újabb mérföldkőhöz érkezett Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport a túraautó-világbajnokság idei utolsó, makaói állomásán, ahol a fő cél a privát versenyzők számára kiírt sorozat, a Yokohama Drivers’ Trophy bajnoki címének elhódítása volt.

Jó esélyekkel várhatta Michelisz Norbert a vasárnapi két versenyt a túraautó-világbajnokság 2012-es szezonjának záróhétvégéjén, Makaóban. A Zengő Motorsport versenyzője – a második legjobb privát versenyzőként – a hetedik helyen végzett a szombati időmérésen. A futamokon azonban Norbinak nem sikerült a pontokra váltani a jó rajtpozíciókat. A magyar pilóta egyik versenyen sem tudott pontot szerezni, mindkétszer balesetet szenvedett, de célját elérte és a Yokoham Drivers’ Trophy 2012-es bajnokaként utazhat haza Magyarországra.

Első verseny: A rajtot követően a háromszoros világbajnok, Yvan Muller megelőzte a pole pozícióból induló Robert Huffot, aki magabiztos 37 pontos előnnyel vághatott neki a kilenc körnek.

Ahogy azt várni lehetett az első hosszú egyenes végén, a pálya egyik leglassabb pontján baleset történt, Mehdi Bennani elnézte a féktávot Michelisz előtt, keresztbeállt az úton és elvágta az utat a mezőny előtt. A pályamunkások, mire kiemelték a BMW-t Norbi elől szinte az egész mezőny elhaladt mellette és az autója is megsérült. Szerencse a szerencsétlenségben Michelisz szempontjából, hogy a privát bajnoki címéért küzdő Pepe Oriola és Stefano D’Aste is a baleset áldozata lett és ők sem tudták befejezni a futamot. A Zengő Motorsport szerelői ismét kitettek magukért és az utolsó körre összerakták a BMW-t, de Michelisz pont nélkül fejezte be az első futamot.

A FIAWTCC bajnoki címének legfőbb várományosa, Robert Huff az ötödik körben megelőzte az élen álló Mullert és átvette a vezetést. A brit öröme azonban nem tartott sokáig, ugyanis a nagy sietségben falhoz csapta versenyautóját és az olyan sérülést szenvedett, amely miatt ki kellett állnia a boxba. A vezető hely, ezzel Yvan Muller ölébe hullott és ezt már nem is engedte ki a kezéből a leintésig. Másodikként, Alain Menu végzett és kisebb meglepetésre, megszületett a Honda első dobogója is Tiago Monteiro által, aki a harmadik helyen futott be.

Az első futam végeredménye:

http://mstworld.com/msptresult.aspx?eventid=12012&circuitid=6&series=WTCC&venue=China&circuit=Macau&resultfile=wtc8

 

Második verseny: A fordított rajtrácson Alex MacDowall és Pepe Oriola indulhattak az első és Mehdi Bennani, valamint Michelisz Norbert startolhattak volna a második sorból, azonban a marokkói versenyző – a javítás miatt – csak a rajtrács végére állhatott fel. Norbi ennek köszönhetően egyet előrelépett és a harmadik helyről várhatta a zöld jelzést.

Az állórajt Michelisz számára sikerült a legjobban és elsőként fordult el a célegyenes végén, mögötte Macdowall, Oriola és Menu következtek. Norbi az első kör végén átadta vezető helyét Macdowall-nek, akit gyorsan követett Alain Menu is. A svájci már a második körben az élre állt, az amerikai versenyzőt még ebben a körben Michelisz és Oriola is megelőzte. A Bamboo-s Chevy-t irányító Macdowall versenye az ötödik körben ért véget, amikor Mullerrel összeértek és nagy tempóval a szalagkorlátnak csapódott. A baleset miatt, annyi törmelék került a pályára, hogy a Safety Cart is be kellett küldeni.

A biztonsági autó négy kör után állt ki a versenyzők elől és Oriola azonnal megtámadta Micheliszt, de a spanyol versenyző elmérte a féktávot Michelisz mögött és kiütötte magyar riválisát a versenyből. Az ütközést Oriola autója sem bírta ki, ezzel már a verseny leintése előtt eldőlt, hogy Michelisz Norbert a Yokohama Drivers’ Trophy bajnoka.

A baleset miatt ismét pályára küldték a Safety Car-t, amely már csak az utolsó körben állt ki. A futamot Menu nyerte, Robert Huff és Yvan Muller előtt. A FIA WTCC 2012-es világbajnoka a 32 éves Robert Huff lett, a brit versenyző öt futamgyőzelmet aratott az idei szezonban.

A második futam végeredménye:

http://mstworld.com/msptresult.aspx?eventid=12012&circuitid=6&series=WTCC&venue=China&circuit=Macau&resultfile=wtc9

A Zengő Motorsport és Michelisz Norbert 2010 óta a sorozat állandó résztvevője és második bajnoki címüket ünnepelhetik a világbajnoki sorozatban. Michelisz bemutatkozó évében elhódította az újoncok számára kiírt, Rookie Challenge bajnoki címét és két év elteltével újabb címet ünnepelhet, most a privát versenyzők között. Michelisz, a sorozat 2005-ös indulása óta futó Yokohama Drivers’ Trophy értékelés hatodik bajnoka lett.

Michelisz Norbert és a csapat kedden érkezik haza KL1975 számú amszterdami járattal. Várható érkezés ideje 11:30.

http://www.zengomotorsport.hu/hu/a_vilagbajnok_video

Comments

comments