A három muskétás – Spa 500 TCR beharangozó (2. rész)

Fotó: Peugeot Sport

Fura ötlettel állt elő a Peugeot Sport vezetősége valamikor a nyár közepén: elhatározták, hogy indítanak két gyári támogatású autót a Spa 500-on. Ebből aztán az lett, hogy az egyik autót kiadták a Burton Racingnek, a másikba pedig összeszedték a gyári támogatott versenyzőiket és a tavalyi gyári támogatott WTCR csapatot, mint kiszolgáló alakulatot. A DG Sport ezúttal egy meglehetősen ütőképes, ugyanakkor némileg fura triót küldhet pályára egy 308-asban: Julien Briché, Teddy Clairet és Aurélien Comte osztoznak majd az 500 körön Spában.

Mivel ők az egyetlen alakulat, ahol mindhárom versenyzőt és a csapatot is jól ismerjük korábbi TCR szereplésük apropóján (magyar csapat pedig egyelőre nem lévén a nevezési listán), az ő történetüket követjük nyomon a Spa 500 alatt, remélhetőleg a leintés utánig.

Valamikor a nyár közepén szóltak a versenyzőknek, hogy számítanak rájuk. „Már nem is tudom pontosan, talán június vége lehetett” – próbál emlékezni Comte. A többiek egyetértettek vele. Christian Jupsin azonban előbb tudott erről a tervről, hiszen először is csapat kellett, ami felkészíti és futtatja a versenyzőket és az autót. „A Peugeot Sport számunkra májusban említette először, hogy szeretne részt venni a versenyen” – mondja Jupsin.

Azonban igen szokatlannak tűnik a felállás. Elsősorban azért, mert Julien Briché mindig is amolyan maga ura volt, a saját kis csapatával, és nehéz elképzelni, hogyan fog ő belesimulni abba a trióba, melyben két másik összeszokott páros is van: Comte és a DG Sport lassan harmadik éve versenyeznek együtt, míg Teddy és Aurélien olyan jó barátok, mintha testvérek lennének. Arról a rivalizálásról pedig, ami Briché és a többiek között zajlik egy-egy sprintverseny alkalmával a pályán, jobb nem is beszélni! Az idei 308-as kupa ledenoni fordulóján Comte és Briché úgy feszültek egymásnak, hogy nem is gondoltuk volna, hogy megérik a harmadik kört a versenyben. Mindketten figyelmeztetést is kaptak érte! Szóval nem finomkodnak egymással.

Jupsin szerint ez nem lehet probléma: „Intelligens és kiváló versenyzők. Keményen fogunk dolgozni azon, hogy erős csapatszellemet építsünk ki, az egymás elleni rivalizálásukat meg majd félreteszik erre az időre.”

Három mosoly, három sztori…
Fotók: Peugeot Sport

„Gyakorlatilag nagyon jól ismerem Teddyt, hiszen két évet versenyeztem a Clairet Sport csapatával. Ugyanakkor Julient is nagyon régóta ismerem. Megjártunk a múltban együtt néhány sorozatot már… A jó kapcsolat tehát adott Teddyvel és Juliennel is. Mindhármunknak van már némi tapasztalatunk hosszú távú versenyeken a Peugeot Sport (208-as autókkal futott) 12 és 24 órás viadalain. Igaz ugyan, hogy nem TCR autókkal, de azok is megbízhatósági versenyek voltak. És ráadásul nagyszerű képességű versenyzőkkel” – tette hozzá Comte.  

Teddy is emlékszik néhány dologra mindkét váltótársával kapcsolatban: „Auréliennel nagyon közel állunk egymáshoz a közös múltunk miatt. Mindig nagyon kellemes dolog vele dolgozni. Ami Julient illeti, más körülmények között ellenfelek vagyunk ugyan, de most azért fogunk dolgozni, hogy a lehető legjobb eredményt érhessük el.”

És természetesen Briché is megszólalt az ügyben: „Igazából futottam már másik csapattal is, nem csak a sajátommal, és az is nagyon jól ment. A DG egy nagyszerű csapat és jól csinálják, amit csinálnak. Teddyvel és Auréliennel a kapcsolatom jó, mindannyian ugyanazért a célért hajtunk, és jól tudunk együttműködni. Nagyon jó versenyzők és jól tudjuk majd kiegészíteni egymást. Mi hárman már dolgoztunk együtt és az is nagyon jól sikerült, sőt, Aurélien még versenyzett is nekem 2012-ben.”

Szóval az összhang már most megvan, legalábbis úgy tűnik. Tehát egy nagyon tapasztalt triót fog formálni a romantikus és érzékeny Comte, az őszinte és határozott Clairet és a humoros és ravasz Briché. Nem rossz fegyvertár, ha jól tudjuk használni őket…

„A hosszú távú versenyek nagyszerűségei közé tartozik, hogy ki tudjuk használni a versenyzőink személyiségében rejlő különbségeket ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményeket érjük el ezek által” – mondja Jupsin.

Comte változásokra való érzékenysége jól jöhet az autóról való korrekt visszajelzés érdekében, Clairet határozottsága segíthet túljutni a holtpontokon, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy kire van szükség, ha el kell menni a határig ravaszságban (is). Briché elmegy az utolsó centiig! – Annál tovább nem lenne fair, de amíg fair a játék, Julien boldogan játssza ki az összes aduját. Valamiféle különös, veleszületett képessége van arra, hogy a saját oldalára tudja fordítani a dolgokat.

… három, alapjaiban különböző személyiség.
Fotók: Peugeot Sport

Az autók a TCR endurance BoP szerint futnak majd, ami azt jelenti, hogy a Peugeot-k relatív nehezek lesznek ugyan, de még jól kezelhetők. A csapatnak két tesztnap állt rendelkezésére, hogy összeszokjanak, az utolsó csütörtökön volt Zolderben. Na, de még mivel mással készülnek fel a versenyzők egy csaknem 24 órás versenyre?

„Igazság szerint nincsen túl nagy különbség a fizikai felkészülésben egy sprintfutamhoz képest – kezdi Comte. – Ugyanakkor a mentális felkészülés, az már egy más megközelítést igényel.”

„A csapat adja számunkra a megbízhatósági versenyek szellemiségét, mivel sokkal inkább a sprintfutamokhoz vagyunk szokva. Egyébként a szokásos módon készülök – teszi hozzá Clairet.

„A csapat és a személyzet is nagyon jó, szerintem. Fizikai felkészülésre szükség van, és ez nálam most van folyamatban” – mondja Briché.

Ez a három, meglehetősen különböző ember azonban egy dologban nagyon is egyetért. És azt meg kell hagyni, hogy ez a kulcsa az egésznek: „Köszönetet kell mondanunk a Peugeot Sport-nak és a DG-nek, hogy bevettek minket ebbe a programba, és mindent megteszünk majd azért, hogy mindenki elégedetten távozhasson Spából – mondja Julien.

Teddy véleménye hasonló: „Úgy gondolom, hogy egy homogén triót alkotunk. Ismerjük egymást, és egyazon célért szállunk harcba. Nekem nincs túl sok tapasztalatom az endurance versenyekkel és tudom, hogy sokat tanulhatok úgy a csapattól, mint Aurélientől és Julientől. A cél a győzelem, ezért fogunk dolgozni.”

Hármójuk közül azonban Comte az, aki minden körülmények között a maximumot várja el saját magától, annak ellenére is, hogy tisztán látja a nehézségeket: „Természetesen nagyon szeretnék nyerni! De szoros lesz a mezőny és ez lesz a 308 TCR első endurance versenye, tehát nem lesz könnyű. De a program célja a győzelem, és nagyon elégedett lennék vele, ha az eredményünk végül találkozna a céljainkkal!”

A Peugeot felvette a kesztyűt
Fotó: Peugeot Sport

Az utolsó teszt Zolderben megvolt, a három testőr készen áll a küldetés teljesítésére. Könnyű dolguk biztosan nem lesz az Audikkal és Cuprákkal teletűzdelt mezőnyben, elsőbálozóként, de a Peugeot láthatóan felvette a kesztyűt!

Gentlemen, start your engine!

Magyar Szilvia

Comments

comments