A francia fronton a helyzet változatlan (Argentína, futamok)

Fotó: Citroën Racing Official

Fotó: Citroën Racing Official

Az idény első rajtja a Termas de Rio Hondo versenypályán problémák nélkül zajlott le, José María López az élre állt, végig vezetett, magabiztosan megnyerte a versenyt, és meghallgattuk az argentin himnusztöredéket. Azonban a többieknek ez koránt sem volt ilyen egyszerű.

Először is, ha folytatni szeretném a Nagy Bandó András kabaréval történő tegnapi képzettársításomat, akkor azt írnám, hogy elrontotta, kicsúszott, visszajött, támadta, összeértek, megbüntették, elromlott, kiesett, összetörte…

Ami legelőször is elromlott, az ismételten a Eurosport Player és a LiveTiming volt, az előbbire nem kaptunk körszámlálót, az utóbbi időnként pusztán eltűnt. Így elnézést kérek, de magam sem tudom, hogy mi melyik körben történt, csak azt, hogy valahogy ilyen sorrendben.

A rajt nagy vesztese Ma Quing Hua volt, aki valahová a középmezőnybe esett vissza, míg John Filippi egyből a füvön találta magát.

Míg Ma Tom Coronellel meccselt, Rob Huff előzte Michelisz Norbertet a hatodik helyért, majd Bennanit támadta az ötödikért. Thompson már ekkor a boxban a volt (Jó az új Vesta, csak bírná végig a versenyt!), Bennani utána küldte Huffot is: kitörött kerékkel nem nagyon lehet tovább menni.

Valente landolt a gumifalban, Coronel parkolt a garázsa elé. Az összes sárga autót leírtuk ezáltal, és még csak a hetedik körben jártunk… (Legalább a LiveTiming megjavulni látszott egy pillanatra.)

Tom Chilton mintha egy pillanatra elvesztette volna a fonalat: előbb Bennani, majd Michelisz is elhúzott mellette. Bennani ekkor kapta az információt: áthajtásos büntetést ért az, hogy Huffal keréktörésre került a dolog. A megmaradt mezőny végére tudott visszajönni a marokkói, ami jelen esetben a 13. hely volt.

Az első versenyen egyéb nem is történt, López hazahozta a hazait Muller, Loeb, Monteiro, Tarquini és Michelisz előtt. Ez egyben azt is jelenti, hogy Michelisz az idei első Yokohama Trophy boldog győztese.

Az első verseny végeredménye.

A második futam jóval eseménydúsabb volt. James Thompson rajtolt Coronel és Chilton elől, de rövid úton ismét a boxa előtt találta magát. Huff ismét utánament, ezúttal magától, Coronel járt a pálya mellett, Stefano D’Aste eddig zseniálisan muzsikáló autója pedig romokban hevert.

Utóbbi miatt hajtott a pályára Bruno Correia a Safety Carral, akit Loeb, Tarquini, López, Bennani, Monteiro, Muller, Michelisz, Borkovic, Chilton, Rydell, Demoustier, Filippi, Ma, Coronel sorrendben követett a mezőny. Ma és Coronel közben járt a boxban, bár utóbbin ez sem segített, feladni kényszerült a versenyt.

A biztonsági autó 2 kör után, a hetedik fordulóban engedte szabadjára a mezőnyt. López ezt kihasználva rögtön támadta, majd meg is előzte Tarquinit, Muller a másik Hondán, Monteirón dolgozott, mialatt Borkovic a pálya menti területek tereprendezésében vett részt.

Mivel nem vagyunk ott vele az autóban nem tudjuk, mennyire van befolyással a vezetésére az, hogy továbbra is lábfájdalmakkal küszködik (magassága miatt nem fér be a Hondába, az ülést pedig nem tudják hátrébb vinni), de gyaníthatóan nem tesz jót a koncentrációjának.

Muller időközben túljutott Monteirón és Bennanit támadta a 10. körtől… Lehet vitatkozni azon, hogy Yvan ítélte-e meg túl optimistán a helyzetet, vagy Bennani akarta-e túl messziről rácsukni a kaput, minden esetre egy kisebb ütközés lett a dologból, ami ezen sorok írásakor is vizsgálat alatt áll. Bennani kipördült és a 8. helyre esett vissza, ahol talált még egy Citroënt, Mát, majd miután rajta túljutott, Micheliszt kezdte puhítani.

Muller közben a pálya mellett bóklászott, majd a garázsa elé hajtott, de a szerelői visszaküldték a versenybe.

Bennani megelőzte Micheliszt, aki aztán Ma Quing Hua társaságában töltötte a hátralévő köröket, parázs csatát vívva egymással, helyenként össze is érve.

A 15 körösre duzzadt futam a végére ért, és López nem érte utol az élen meglógó Loeböt, amiből az következik, hogy a francia hazai pályán legalább az egyik futamon elcsípte az argentint.

Monteiro, Tarquini, Bennani és Michelisz jöttek be mögöttük, s bár Bennani megkapta a privát első helyért járó Yokohama Trophy-t, ez a meccs még nincs lefutva.

A második verseny előzetes eredménye.

Szóval volt itt minden, mint a búcsúban, és sok-sok hibabejelentőt lehetne leadni, de van két ember, aki maradéktalanul elégedetten távozik Termasból. Az erőviszonyokat elnézve ők küzdenek majd meg a világbajnok címért is: Sébastien Loeb és José María López.

Jegyzet: A második verseny után, mint arra számítani lehetett, a sportfelügyelők kiosztottak néhány (a legtöbb esetben igen feleslegesnek nevezhető) büntetést. A megbüntetettek közé került Michelisz Norbert is a Mával bemutatott test-test elleni csata okán. Mivel a sportfelügyelők szerint egy helyet szerzett Norbi a “bolton”, ezért annyival sorolták vissza.

Az eset nagy port fel a magyar médiában, hetek múlva is cikkeztek róla, kevés olyan ember volt, akit nem kérdeztek meg ezzel kapcsolatban. Végül arra az elhatározásra jutottak, hogy a büntetés nem volt jogos. Véleményem szerint azonban fel sem merülhet a kérdés egy olyan büntetés jogosságáról (illetve, hogy ki kapja azt), amit soha nem is lett volna szabad kiosztani, mivel az ilyen csatákért nézzük a versenyt!

Mindazonáltal a büntetések változtattak a végeredményen: itt van a hivatalos.

Comments

comments